Nieuws

Cameron gaat de diepte in

9 maart 2012 14:47

<p><strong>Regisseur James Cameron zoekt graag grenzen op. Deze maand gaat hij in zijn eigen onderzeeër naar het diepste punt in de oceaan.</strong></p>

Avatar brak alle records, maar was grotendeels voor greenscreens opgenomen. Voor het vervolg, dat zich in de zeeën van Avatar-planeet Pandora af zal spelen, neemt Cameron letterlijk een sprong in het diepe. En niet zomaar het diepe, het allerdiepste: de Challenger Deep in de Marianentrog, het diepste bekende punt in de oceaan.

Tijdens tests afgelopen woensdag in z’n deels zelf ontwikkelde hightech onderzeeër — de felgroene Deepsea Challenger — schreef Cameron al de diepste solo-duik ooit op z’n naam: 8,2 kilometer. Deze maand nog wil de regisseur de 11 kilometer diepe bodem van die Challenger Deep bereiken. Via Twitter en Facebook maar ook via een site van National Geographic is de pionierende Cameron te volgen.

Bereikt hij de bodem, dan is hij daarmee de derde mens ooit die dat flikt. Enkel Jacques Piccard en Don Walsh gingen Cameron voor, maar zagen vijftig jaar geleden tijdens hun twintig minuten op de bodem der bodems alleen de stofwolken van hun eigen landing.

Cameron heeft de bedoeling zo'n zes uur beneden te blijven. Ondanks dat de druk op elf kilometer diepte meer dan duizend keer hoger is dan op zeeniveau, zit Cameron veilig in z’n bolvormige cockpit. Ook daalt hij snel doordat de boot verticaal in het water ligt. Video-opnames maakt hij met verschillende camera’s aan boord, waaronder een RED EPIC die op een resolutie van 5K schiet.

De opnames zijn onder andere voor Avatar 2. Bovendien wil Cameron monsters, waaronder kleine dieren, van de zeebodem meenemen met behulp van een ‘slurp gun’ en een hydraulische arm. Leuk detail: die arm is een echte versie van mechanische ledenmaten die we in Avatar en Aliens al voorbij zagen komen.

Dit experiment is overigens verre van Cameron’s eerste ervaring met het diepe. Zo ging hij voor Titanic al 33 keer de diepte in en werd zijn film The Abyss opgenomen in en om een levensgrote set die in een van de grootste kunstmatige bassins ooit lag.