Nieuws

Solliciteren? Dan willen we wel je Facebook-wachtwoord

7 maart 2012 15:51

<p><strong>Wie een baan wil als cipier in de Amerikaanse staat Maryland, moet even laten zien wat hij op Facebook doet.</strong></p> <p></p>

Bij gevangenissen en de reclassering in de Amerikaanse staat Maryland was het vaste prik bij sollicitatiegesprekken: wie kans wilde maken op een baan moest eerst even zijn login-naam en wachtwoord voor Facebook afgeven. Nadat een sollicitant vorig jaar over deze praktijk had geklaagd bij de burgerrechtenorganisatie ACLU besloot het Department of Corrections dat het afgeven van je wachtwoord in het vervolg ‘vrijwillig’ was.

Werkzoekenden krijgen nu tijdens het sollicitatiegesprek het verzoek of ze even willen inloggen op hun Facebook-profiel, zo meldt MSNBC. Vervolgens kijkt de toekomstige werkgever mee terwijl je door je wall scrollt en foto’s opent. Hoewel sollicitanten niet verplicht zijn om aan dit verzoek te voldoen, gaat vrijwel iedereen ermee akkoord, stelt de ACLU. Ze vrezen dat ze anders geen kans maken op een baan.

Tot nu toe heeft het Department of Corrections zeven mensen afgewezen op basis van hun social media-activiteiten. De zeven zouden foto’s op hun profiel hebben waaruit de organisatie opmaakte dat ze betrokken waren bij een criminele organisatie.

Ook op universiteiten en colleges komt het volgens MSNBC nogal eens voor dat studenten inzicht moeten geven in wat ze op Facebook doen. Ze moeten bijvoorbeeld verplicht vrienden worden op Facebook met iemand die kan controleren wat ze zoal uitspoken op het sociale netwerk. Doen ze dat niet, dan mogen ze geen lid worden van een sportteam.

Politici in Maryland overwegen om via wetgeving een einde te maken aan deze privacyschending door werkgevers en opleidingen. In de staat Illinois is vergelijkbare regelgeving in de maak. Volgens de ACLU is dergelijke wetgeving hoog nodig. ‘Dit is een inbreuk op de privacy. Mensen zetten zoveel persoonlijke informatie op hun pagina’s. In sommige gevallen is het bijna een dagboek’, aldus Melissa Coretz Goemann van de ACLU.