Nieuws

Drukgevoelige stylussen voor iOS onderweg

6 maart 2012 20:24

<p><strong>Teken-apps genoeg op de iPad, maar dat tekenen zelf, gaat dat nou wel zo lekker?</strong></p><p></p>

Pennen voor de iPad kennen we al langer. Wacom heeft er al eentje op de markt en ook strakke exemplaren als de AluPen of de dikke Cosmonaut passeerden de revue. Zelfs aan multifunctioneel is al gedacht. Maar wat hebben al die touch-pennen gemeen? Ze zijn geen van allen drukgevoelig, een eigenschap die tekentablets met stylussen voor computers van Wacom nu juist zo prettig maken.

De ontwerpers van Ten One willen daar met hun drukgevoelige pen Blue Tiger verandering in brengen. Het grote voordeel van zo’n drukgevoelige pen is natuurlijk dat de dikte van de lijnen die je schetst, afhankelijk zijn van hoe hard je drukt, zoals bij echte pennen, potloden en stiften.

Maar de Blue Tiger heeft nog een feature die aan 'echt' doet denken: een ledje op de pen geeft aan met welke kleur je momenteel aan het tekenen bent. Momenteel werkt de drukgoevoeligheid alleen nog met Ten One's eigen app. De app zit zo in elkaar dat ie alleen reageert op de pen. Met je pols op de iPad steunen is dus geen probleem, wat schrijven en tekenen een stuk comfortabeler kan maken.

Door het nieuwe Bluetooth 4 koppel je de pen snel met je iPad en gaat de batterij lang mee. Met elke andere app werkt de pen zoals z’n drukloze neefjes, maar de gratis SDK van Ten One geeft ontwikkelaars de mogelijkheid de pen nu al te ondersteunen. Een releasedatum staat nog niet vast, vooruitziend zijn de jongens wel: ze spreken over hun eerste product voor de iPad 3 die pas morgen wordt aangekondigd.

Er zijn ook nog andere kapers op de kust. Ontwikkelaar Adonit wil nog deze maand met hun drukgevoelige Jot Touch komen. Die pen onderscheidt zich van de Blue Tiger door de onconventionele 'punt', die loopt uit in een soort discje. Wat de beste drukgevoelige iPad stylus is, zal de tijd leren. Of vergelijkend warenonderzoek van ons, natuurlijk.