Nieuws

Facebook mikt op waarde van 100 miljard

30 november 2011 09:43

<p><strong>Facebook wil in het tweede kwartaal van volgend jaar naar de beurs. Het bedrijf mikt daarbij op een waardering van 100 miljard dollar.</strong></p><p></p>

Dat meldt The Wall Street Journal op gezag van anonieme ingewijden. Met een waardering van 100 miljard zou Facebook twee keer zoveel waard zijn als Hewlett-Packard. Facebook zou ongeveer 10 procent van de aandelen naar de beurs willen brengen, om daarmee 10 miljard dollar op te halen.

Facebook zou daarmee het vierde Amerikaanse bedrijf ooit kunnen worden dat bij een beursgang een dergelijk bedrag ophaalt. In het verleden slaagden alleen Visa, General Motors en AT&T Wireless erin om meer binnen te slepen. Ter vergelijking: Google haalde bij zijn beursgang in 2004 'maar' 1,9 miljard dollar op (de waardering van de zoekmachine bedroeg destijds 23 miljard dollar).

Er zijn nog wel wat beren op de weg. Zo is daar het onzekere economische klimaat dat het niet heel aantrekkelijk maakt om naar de beurs te gaan. Daarnaast bestaan er twijfels over de hoge waarderingen voor veel nieuwe internetbedrijven. Groupon, dat op 3 november 805 miljoen dollar ophaalde met zijn beursgang, verloor de afgelopen week bijvoorbeeld een flink deel van zijn waarde. In vijf dagen daalde het aandeel 42 procent.