Nieuws

Letters Are My Friends

13 februari 2012 16:45

<p><strong>Een dynamisch 3d alfabet, de typografiesynthesizer en een ronddraaiende letterlamp in een Berlijnse typografie conceptwinkel.</strong></p>

Het is moeilijk om iets op waarde te schatten als je er met je neus bovenop zit. Toen ik voor Bright twee maanden in Berlijn woonde, kon ik al snel een plekje huren bij Letters Are My Friends: een kantoorruimte gecombineerd met een conceptwinkel 'daar waar type nieuwe technologie ontmoet'. Het deed me een beetje denken aan de typografiewinkel in Kopenhagen, met het verschil dat Letters Are My Friends voornamelijk concepten verkocht.

Eenmaal terug in Nederland begon het gewone leven weer. Plots kwam ik vorige week 'mijn' oude kantoortje tegen op de grote blog CreativeApplications.net. Daar werden een aantal mooie projecten toegelicht.

Bijvoorbeeld het project Buchstabengewitter (Brievenstorm) van ontwerper en programmeur Ingo Italic. Dynamische strepen vormen in 3d een letter van het alfabet. Daarna springen de strepen over naar de volgende letter (video).

'Ik wilde een generatief en dynamisch alfabet maken dat expressiever was dan de conventionele geanimeerde lettertypen. Een systeem dat flexibele overgangen en eenvoudige aanpassingen mogelijk maakt,' zegt Ingo op CreativeApplications.net.

Een andere bijzondere bezichtiging is de ronddraaiende letterlamp van Bärbel Bold. Haar nieuwe project is Typecutter: magnetische alfabetten, uitgeknipt met een laserprinter, die ze te koop aanbiedt. Een ander topstuk in de collectie is de bijzondere typografiesynthesizer van MEEK FM (video). En zo nog tientallen projecten waar je enthousiast van wordt. Loop gerust eens binnen in het winkeltje op de grens van Kreuzberg en Neuköln.