Nieuws

Apple opener voor goede doelen

3 februari 2012 10:28

<p><strong>Nu Tim Cook de baas is bij Apple staat het bedrijf meer open voor donaties aan goede doelen.</strong></p>

Apple-baas Tim Cook heeft afgelopen week tijdens een interne personeelsbijeenkomst verteld over de donaties die Apple heeft gedaan aan goede doelen. Steve Jobs was altijd zwijgzaam over dit onderwerp. Hij zou volgens zijn recent verschenen biografie weinig aan liefdadigheid hebben gedaan. Jobs vond dat hij beter de waarde van Apple kon verhogen, zodat aandeelhouders zelf konden beslissen aan welke goede doelen ze een deel van hun rijkdom zouden schenken. Geven aan goede doelen noemde Jobs volgens de recent verschenen biografie 'tijdverspilling'.

Het contrast met Bill Gates en Microsoft is groot: de Microsoft-oprichter zegt uiteindelijk zelfs 99 procent van zijn miljarden te willen weggeven. Microsoft heeft sinds 1983 meer dan 4 miljard dollar aan goede doelen gegeven. De medewerkers zelf doneren bij Microsoft ook jaarlijks ruim 70 miljoen dollar.

De bedragen die Cook noemt zijn relatief bescheiden. Zo heeft Apple de afgelopen jaren 50 miljoen dollar gegeven aan twee ziekenhuizen in Stanford en ging hetzelfde bedrag naar Product RED, dat als doel heeft geld in te zamelen voor onderzoek naar aids.

Nadat Cook vorig jaar de leiding kreeg bij Apple startte hij een project waarbij medewerkers werden gematcht aan goede doelen. Microsoft heeft zo'n programma waarbij personeel wordt gestimuleerd te doneren al jaren. Pas onder leiding van Cook komt er iets soortgelijks bij Apple op gang.

Veel Apple-medewerkers zijn immers schatrijk geworden, als ze een paar jaar geleden aandelen hadden. Apple zelf heeft bijna 100 miljard dollar op de bank staan. Wetenschappers hebben Apple eerder al 'een van de minst filantropische bedrijven van Amerika' genoemd.

Cook claimt overigens ook dat Apple wel genoeg doet voor de duizenden Chinese fabrieksmedewerkers die zijn producten zo'n 12 uur per dag met de hand in elkaar moeten zetten. In een e-mail aan het Amerikaanse personeel schrijft de Apple-ceo dat het bedrijf 'elk jaar meer fabrieken inspecteert'. 'Geen enkele andere partij in onze industrie doet zoveel voor het verbeteren van werkomstandigheden als wij.'