Nieuws

Google scant Android-apps eindelijk op virussen

3 februari 2012 11:40

<p><strong>Google is eindelijk begonnen met het automatisch scannen van apps in de Android Market op virussen. </strong></p>

Nadat vorig jaar meermaals tientallen besmette apps opdoken in Google's eigen Android Market, onderneemt Google eindelijk extra maatregelen tegen Android-virussen. Het bedrijf heeft bekend gemaakt onlangs te zijn gestart met het automatisch scannen van apps in de Android Market op malware met een nieuw systeem met de naam Bouncer.

Bouncer controleert apps op malware, spyware en trojaanse paarden. De tool draait de apps op Google-servers om het gedrag van het programma op een Android-apparaat te simuleren. Ook bestaande apps worden voortaan continu gecheckt, aldus Google. Bouncer heeft ervoor gezorgd dat er in de tweede helft van 2011 volgens Google '40 procent minder mogelijk malicieuze downloads hebben plaatsgevonden'.

In tegenstelling tot Apple controleert Google niet elke app op strenge regeltjes voordat hij in de Android Market verschijnt. Een van de gevolgen is dat er soms ook nep-apps verschijnen waarin virussen zitten verstopt. De virusmakers kopieren meestal populaire betaalde apps en bieden deze dan gratis aan, maar met een virus erin. Apple controleert apps handmatig op virussen, maar bij Google verloopt het proces nu volledig automatisch.

Tot nu toe zijn de Android-virussen overigens vooral gericht op Chinese gebruikers. Zie ook de uitlegparty over mobiele virussen van vorig jaar.