Nieuws

Smart Si concurrent van slimme thermostaten

1 februari 2012 15:14

<p><strong>De Ecobee Smart Si is een alternatief voor de 'slimme thermostaten' van Eneco, Essent en Nest.</strong></p>

Ze zijn bezig met een opmars: de 'smart thermostats', de temperatuurregelaars met online functies waardoor je meer op energieverbruik moet kunnen besparen. Eneco kwam onlangs met de Toon, een thermostaat met online verbinding, besparingsmeldingen en touchscreen, die David vorige week uitpakte. Essent heeft zijn E-Thermostaat die via mobiele apps is te bedienen.

Maar de meeste hype genereert de Nest-thermostaat, ontwikkeld door ex-Apple-medewerkers onder wie een van de bedenkers van de iPod. De Nest heeft ook bediening via apps en een ingebouwd touchscreen, maar hij kan zelfs geheel automatisch op basis van gebruikspatronen en het weerbericht de temperatuur in huis aanpassen, al is handmatig programmeren ook mogelijk.

De slimme thermostaten van Eneco en Essent zijn echter alleen beschikbaar voor huidige of nieuwe klanten bij die bedrijven en de Nest is al maanden uitverkocht en is binnenkort weer alleen in Amerika te koop. Dat is een kans voor Nest-concurrenten, zoals Ecobee. Dit bedrijf bracht vorig jaar al een smart thermostaat met touchscreen op de markt, maar deze was met een prijskaartje van 350 euro vrij prijzig. Ecobee kondigde vorige week een opvolger aan, die iets goedkoper wordt. De Smart Si heeft een kleiner schermpje en werkt ook met algoritmes die voor energiebesparingen moeten zorgen.

De Smart Si is te bedienen via computer, smartphones en tablets en beschikt over wifi. De Smart Si kan de weervoorspelling online ophalen en heeft allerei opties voor het instellen van persoonlijke temperatuurschema's. Ook kan de thermostaat automatisch reminders sturen als de cv of airco een onderhoudsbeurt nodig heeft. Hij is vanaf april te koop. Ecobee heeft ook enkele importeurs in Nederland.