Nieuws

Tweederde Nederlandse tablet-bezitters heeft iPad

25 januari 2012 08:22

<p><strong>Eén op de tien Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een tablet. De iPad wordt het meest verkocht.</strong></p><p></p>

In het komende half jaar is 15 procent van de Nederlandse huishoudens van plan een tablet te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper dat in het laatste kwartaal van 2011 zevenduizend Nederlanders tussen de 15 en 65 ondervroeg. Van de huishoudens met een tablet, heeft 2 procent zelfs twee tablets.

Apple is volgens Telecompaper marktleider met 450.000 verkochte iPads. Samsung is tweede. Als we even op de achterkant van een bierviltje rekenen, heeft Apple tweederde van de Nederlandse tablet-markt in handen.

(Onze berekening: er zijn in Nederland volgens het CBS 7,4 miljoen huishoudens. Ruim 1,8 miljoen huishoudens hebben echter een 65-plusser rondlopen – en die bejaarde huishoudens telt Telecompaper niet mee. Als van de overgebleven 5,5 miljoen huishoudens 12 procent een tablet heeft en ruim 2 promille twee tablets – zoals Telecompaper rapporteert – dan zijn er in Nederland ruim 680.000 tablets in omloop, waarvan Apple er dus 450.000, oftewel zo'n 66 procent, heeft weggezet.)

39 Procent van de respondenten heeft een apart data-abonnement aangeschaft bij de tablet. Het merendeel gebruikt echter gewoon wifi. De tablet wordt ook voor 60 procent van de gebruikte tijd thuis gebruikt. Jongeren gebruiken de tablet vaker buitenshuis (onderweg of op school/werk) dan de oudere tablet-bezitters.