Nieuws

iPhone-code met 3 verschillende cijfers is veiliger

10 januari 2012 16:50

<p><strong>Wat is veiliger? Een iPhone-wachtwoord dat bestaat uit vier verschillende cijfers of uit drie verschillende cijfers?</strong></p><p></p>

Mijn iPhone-scherm bestaat uit een zelfs voor mijzelf onbegrijpelijke hoeveelheid vingerafdrukken. Er zijn echter ook iPhones waar de vingerafdrukken zich op duidelijke plaatsen bevinden: namelijk bij de vier getallen die de eigenaars gebruiken om hun smartphone te unlocken.

In dat geval maken de vingerafdrukken het makkelijker voor een onbevoegd persoon om je wachtwoord te raden. Je weet immers al uit welke vier cijfers het wachtwoord bestaat. Je hoeft ze als dief / 'vriend' / achterdochtige echtgenoot (doorstrepen wat niet van toepassing is) alleen nog maar even in de juiste volgorde te zetten.

Als je iPhone-wachtwoord bestaat uit vier verschillende getallen, dan is het aantal mogelijke wachtwoorden 24 (want 4!, oftewel: 4x3x2x1). Is het niet slimmer om in plaats van vier verschillende getallen drie verschillende nummers voor je viercijferige wachtwoord te gebruiken?

Ja, zegt het weblog Mind Your Decisions. Zelfs als de dief (of vriend of…) zo slim is om te bedenken dat je maar drie verschillende getallen gebruikt, dan nog neemt het aantal mogelijkheden met de helft toe. De dief weet immers niet welk cijfer hij tweemaal moet gebruiken, en dat betekent dat er 3 maal 12 (oftewel 36) mogelijkheden zijn. Lees de uitgebreide uitleg bij Mind Your Decisions.