Nieuws

Nieuwe tv's te bedienen met spraak

9 januari 2012 23:48

<p><strong>Praat tegen je tv om hem te bedienen. Samsung, LG, Sony en Lenovo komen daar dit jaar mee. </strong></p>

Samsung rust enkele nieuwe tv's uit met Smart Interaction. Dit nieuwe systeem laat je je tv besturen met gebaren en spraak, via een ingebouwde webcam boven het scherm. Dat doet denken aan Microsofts Kinect-sensor, waarmee het al mogelijk is om de Xbox 360 met je stem en lichaamsbeweging te bedienen. Met de webcam in de Samsung-tv is het toestel aan of uit te zetten, is het volume aan te passen, is er te zoeken, zijn tv-apps op te starten en valt er door webpagina's te scrollen.

Samsungs aartsrivaal LG werkt ook aan spraakbediening op je tv, maar LG zet de microfoon niet in de tv zelf maar in een nieuwe versie van zijn Magic Remote-afstandsbediening. Sony heeft dinsdagochtend ook bekendgemaakt te komen met een nieuwe afstandsbediening met zowel spraak- als bewegingsbediening. De nieuwe remote laat gebruikers van een nieuwe Sony Bluray-speler met Google TV met hun stem zoeken naar video's of op het web.

Lenovo komt eveneens met spraakbesturing in een nieuwe tv, die nota bene werkt met Android 4.0, waarin spraakherkenning standaard aanwezig is. Die 55 inch Lenovo-tv, de eerste Android-tv, komt voorlopig alleen in China op de markt.

Ook Apple zou werken aan een eigen tv met spraakbediening via zijn Siri-systeem. De concurrentie is Apple met spraakbediening op tv in elk geval voor. Voorlopig hoef je het ook niet in het Nederlands te verwachten. Nederlandstalige spraakherkenning voor Kinect is bijvoorbeeld na anderhalf jaar ook nog niet beschikbaar en Siri heeft het evenmin.

Update: Ook Sony komt met spraakbediening via een nieuwe afstandsbediening.