Nieuws

LG en Samsung zetten in op Google TV

6 januari 2012 12:33

<p><strong>LG en Samsung komen nu ook met tv's met Google TV, wellicht uit angst voor een Apple-televisie.</strong></p>

LG en Samsung voegen zich bij Sony en Vizio: ze komen dit jaar met tv's met de nieuwe versie van Google TV. LG maakte donderdag bekend tijdens de CES-beurs in Las Vegas volgende week zijn eerste tv met Google TV te demonstreren. Te zien aan het beeldmateriaal gebruikt LG een eigen interface over Google TV heen, net zoals telefoonfabrikanten dat regelmatig doen bij Android.

Ook tv-marktleider Samsung stapt in de Google TV-boot, meldt Google zelf. Net als aartsrivaal LG wedt Samsung op twee paarden: beide bedrijven hebben ook nog hun eigen Smart TV-platforms, die al op meer dan de helft van de tv-modellen in 2011 was te vinden. LG werkt hiervoor bijvoorbeeld samen met Philips en Sharp. Samsung heeft zijn eigen platform, maar ook dat heet 'Smart Tv'.

Het lijkt erop dat LG en Samsung naast de tv-toestellen met Google TV ook gewoon modellen met de eigen Smart TV-systemen blijven uitbrengen, mocht Google TV floppen. Tot nu toe is de tv-software van Google geen groot succes. Fabrikant Logitech stopte alweer met de verkoop van een settopbox met Google TV.

De nieuwe versie van Google TV biedt nu ook toegang tot tv-apps via de Android Market en heeft een verbeterde vormgeving. Het systeem ondersteunt enkele nieuwe chips en heeft ook nog steeds de Chrome-browser. Over de prijzen van de Google TV-toestellen is nog niets bekend. Fabrikanten kunnen wellicht een relatief hogere prijs gaan vragen voor de modellen: consumenten die Google TV willen zijn immers de klanten die het nieuwste van het nieuwste willen en daar wellicht ook wel bereid zijn voor te betalen. Tot nu toe kiest bijna niemand zijn tv op basis van het connected tv-systeem.

In de tv-wereld wordt vol spanning uitgekeken naar de komst van een Apple-televisie. De geruchtenstroom over zo'n Apple-tv houdt maar niet op. Veel onduidelijkheid is er over het schermformaat van het nieuwe apparaat: ergens van 32 tot 50 inch. Ook zou Apple de tv ter verbetering van de beeldkwaliteit willen voorzien van 'dynamische achtergrondverlichting'. Dit dook deze week op in een patentaanvraag door Apple.