Nieuws

Kamer tegen downloadverbod

29 november 2011 22:38

<p><strong>Een meerderheid van de Tweede Kamer blijft tegen een downloadverbod. </strong></p>

Een meerderheid van de Tweede Kamer blijft tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven voor een verbod op downloaden, bleek dinsdag tijdens een kamerdebat. Het verbod zou helpen in de aanpak van sites en webdiensten die illegaal muziek aanbieden, maar de meeste politieke partijen vrezen organisaties van rechthebbenden na een wetsaanpassing ook internetters die zo nu en dan iets downloaden willen gaan aanpakken.

Bovendien heerst er in de politiek zorg om mogelijke privacyschendingen door de handhaving van een verbod. Zo kan de wet de deur open zetten voor spionagetechnieken die het internetgedrag van burgers in kaart brengen. Ook is het volgens diverse partijen voor de gemiddelde consument niet altijd gemakkelijk om er achter te komen of een film of album nu wel of niet legaal online wordt aangeboden.

De Consumentenbond en diverse beroepsorganisaties en vakbonden voor musici, componisten, acteurs, regisseurs, scenaristen en journalisten dienden dinsdag voorafgaand aan het debat een petitie in tegen het downloadverbod. Lees ook de uitlegparty over het downloadverbod uit april.