Nieuws

NASA Mars-robot onderweg naar rode planeet

28 november 2011 11:07

<p><strong>Als alles goed gaat land het robotvoertuig Curiosity over ruim acht maanden op Mars om te onderzoeken of leven op de planeet ooit mogelijk was.</strong></p><p></p>

Zaterdag lanceerde NASA hun nieuwste Mars-robotvoertuig Curiosity aan boord van een Atlas-raket. Na een reis van 570 miljoen kilometer moet het robotvoertuig - ter grootte van een middenklasser auto - na een reis van acht en halve maand in augustus 2012 op de rode planeet landen.

Curiosity is onderdeel van NASA’s 1,5 miljard euro kostende Mars Science Laboratory missie. Curiosity zal twee jaar lang in de grond en atmosfeer van Mars op zoek gaan of er op de planeet microbische organismes kunnen leven of hebben geleefd. Curiosity heeft tien wetenschappelijke instrumenten aan boord die monsters en foto's nemen van de oppervlakte van Mars en gassen in de atmosfeer meten.

Overigens is Curiosity niet het eerste voertuig op Mars. In 1997 struinden de NASA Sojourner de planeet al af en in 2004 de Spirit en de Opportunity. De rovers ontdekten onder andere gips, een mineraal dat alleen ontstaat in water en erop wijst dat Mars er ooit water op de planeet is geweest.