Nieuws

ICT-missers leiden tot parlementair onderzoek

28 november 2011 09:20

<p><strong>In 2012 start een parlementair onderzoek naar falende ICT-overheidsprojecten. Alle fracties in de Kamer staan achter het onderzoek.</strong></p><p></p>

De overheid gooit miljarden overboord aan ICT-projecten die keer op keer niet goed functioneren of zelfs worden afgeblazen. De Kamer is het zat en bij het presidium van de Tweede Kamer ligt dan ook een voorstel van de parlementariërs Koopmans (CDA) en Gesthuizen (SP), schrijft de Volkskrant.

Afgelopen zaterdag bracht de Volkskrant naar buiten dat de waterschappen het contract met ICT-multinational Logica willen opzeggen omdat de ontwikkeling van een gemeenschappelijk systeem voor de geautomatiseerde inning van waterschapsbelasting niet gelukt is. De schade kan oplopen tot 25 miljoen euro. Het is één van de vele ICT-missers van de overheid. Het rampenbestrijdingsplan C2000 werkt na jaren nog steeds niet naar behoren, uitkeringsinstantie UWV worstelde jaren met een centraal administratiesysteem en deze week discussieert de Tweede Kamer met minister Donner over de modernisering van de GBA, de bevolkingsadministratie, omdat de kosten enorm oplopen terwijl het systeem niet goed functioneert.

Naast het slecht functioneren van ICT-projecten zal het parlementaire onderzoek zich ook richten op privacy- en beveiligingsaspecten, onder andere vanwege het Diginotar- debacle waarbij Iraanse hackers inbraken op het Nederlandse bedrijf Diginotar dat de veiligheidscertificaten verstrekte voor websites van de overheid. Het parlementaire onderzoek start na mei 2012.