Nieuws

Meet je hartslag met je iPad

21 november 2011 08:26

<p><strong>Vital Signs is een app van Philips die zonder hartslagmeters via de camera van je iPad je hartslag en ademhalingsritme meet.</strong></p><p></p>

Twee weken geleden maakte ik een Bright Report over innovaties die bedacht en ontwikkeld worden op de High Tech Campus van Eindhoven. Een van de demo’s die ik te zien kreeg, was Vital Signs software van Philips die van iedere camera een hartslagmeter maakt. Heel bijzonder want je hebt geen hartslagband om je borst of andere sensoren nodig om te meten.

Ik mocht het uitproberen op een iPad. De heren van Philips deden er nogal geheimzinnig over wanneer de app beschikbaar zou komen. Het zou nog wel even duren, in het filmpje vertel ik dat je de app misschien pas over een jaar kan downloaden. Maar tot mijn grote verrassing is de Vital Signs app nu al te downloaden.

Om een meting te doen moet je ontspannen en zonder bewegen voor een iPad gaan zitten die je voor je neerzet. Je hartslag en je ademshalingritme verschijnt na een seconde of dertig, afhankelijk van hoe stil je zit. De software kijkt voor de hartslagmeting naar je huid. Bij iedere hartslag verandert de kleur van je huid heel even. Philips noemt dat ‘micro-blozen’ en hoewel dat onzichtbaar is voor het menselijk oog kan de software die verschillen via de camera zien en meten. De software kijkt bovendien naar de beweging van je borstkas om je ademhalingsritme te meten. Na een meting kan je de data meteen doorseinen via mail, twitter of facebook.

Philips werkt al drie jaar om dit te verwezenlijken en ziet legio toepassingen in de gezondheidszorg. Goedkope camera’s kunnen o.a. de hartslag van een patiënt in de gaten houden. In de toekomst krijg je mogelijk ook een babyfoon die de ademhaling en hartslag van je baby op afstand monitort. Zoals de Vital Signs app nu werkt, is dat nog niet mogelijk. Je moet immers stil zitten en een patiënt of een baby ligt niet perse perfect stil te slapen. In het Philips lab lieten ze echter een filmpje zien waarbij ze dat probleem kennelijk al hadden opgelost. Philips zegt dat het meten van hartslag en ademhaling nog maar het begin is maar wilde tijdens de demo’s niet kwijt wat ze in de toekomst mogelijk nog meer kunnen meten.