Nieuws

iPhone extreem winstgevend

9 november 2011 10:05

<p><strong>Qua marktaandeel heeft Apple misschien een hele kluif aan Android, maar de iPhone levert nog altijd veel meer op.</strong></p><p></p>

Dat blijkt uit het overzicht van de winstcijfers van alle mobiele-telefoonproducenten, dat twee analisten van Canaccord Genuity samenstelden. Apple heeft 4 procent van de totale mobiele-telefoonmarkt in handen, maar is wel goed voor 52 procent (oftewel ruim 3,8 miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar) van alle winst die wordt geboekt die op de markt voor mobiele telefoons wordt geboekt.

Nummer 2 is Samsung (2,2 miljard dollar), HTC is derde met 679 miljoen dollar, terwijl RIM (525 miljoen), Nokia (302 miljoen) en Sony Ericsson (55 miljoen dollar) qua winstgevendheid nog veel verder achterblijven bij Apple.

De extreme winstgevendheid van de iPhone hoeft niet te verbazen. Consumenten en mobiele aanbieders die de iPhone gesubsidieerd verkopen in combinatie met een abonnement, zijn immers bereid om flink wat geld neer te leggen voor een smartphone van Apple. De marge op de iPhone 4S (het verschil tussen de materiaalkosten en de verkoopprijs) ligt dan ook boven de 70 procent, schatten analisten.