Nieuws

Heffing op cd's en dvd's verdwijnt

12 oktober 2011 12:23

<p><strong>De heffing op blanco cd's en dvd's verdwijnt als het aan het kabinet ligt definitief.</strong></p>

Staatssecretaris Teeven heeft in een Speerpuntenbrief laten weten dat het kabinet de thuiskopieheffing op cd's en dvd's definitief wil afschaffen. Ook een heffing op andere apparaten, zoals telefoons, usb-sticks en dvd-recorders, of internetabonnementen is volgens Teeven onwenselijk, 'omdat daarmee het auteursrecht als het ware in één keer wordt afgekocht en het onrechtmatig gebruik wordt gelegaliseerd'. Het kabinet wil juist een downloadverbod in de wet opnemen.

De thuiskopieheffing varieerde van 14 eurocent per cd tot 60 eurocent per blanco dvd. De brancheverenigingen van fabrikanten van elektronica, informatiedragers en de ict-sector hebben verheugd gereageerd. Zij vinden dat zowel consumenten als artiesten 'de dupe zijn van een achterhaald systeem'.

'Ten onrechte wordt ervan uitgegaan dat informatiedragers, zoals cd's en dvd's automatisch worden gebruikt voor het kopiëren van muziek en films', stellen STOBI, FIAR CE en ICT Office in een persbericht. 'Veel nieuwe technologieën maken het nu al mogelijk dat artiesten direct betaald krijgen voor hun werk. In dergelijke gevallen betalen consumenten nu dubbel.'

Teeven werkt de huidige brief later uit tot een wetsvoorstel. Het kabinet wil downloaden van auteursrechtelijk beschemd materiaal uit 'evident illegale bronnen' tegelijkertijd strenger gaan aanpakken. Doel van de plannen is stimulering van goed en goedkoop legaal aanbod, zodat onbetaald downloaden uit illegale bron minder aantrekkelijk wordt.

Vervolgen van individuele consumenten die soms iets gratis downloaden noemde Teeven eerder 'onwenselijk'. STOBI, FIAR CE en ICT Office zeggen er vertrouwen in te hebben dat consumenten niet zullen worden vervolgd. De Consumentenbond stelde eerder dit jaar die belofte niet te vertrouwen.

De Consumentenbond en de vakbonden voor musici en acteurs zijn juist voorstander van uitbreiding van de thuiskopieheffing naar meer informatiedragers, zoals mp3-spelers en harddisks, zolang er maar geen downloadverbod komt. De opbrengsten van de extra heffingen moeten dan beter worden verdeeld onder de creatieven. Vanuit juridische hoek klonk in april al wel bijval voor het plan van de bewindsman.