Nieuws

Kunstgames in het Stedelijk

4 oktober 2011 17:57

<p><strong>Het Stedelijk Museum Amsterdam showt drie spellen die kunstenaars samen met gamedesigners hebben gemaakt.</strong></p>

Het tijdelijke Stedelijk Museum in Amsterdam houdt donderdag een avond over games als kunstuiting. Er zijn drie korte spellen te zien als resultaat van een samenwerking tussen beeldend kunstenaars en game-ontwikkelaars. Het project A Split Second verkent kunstcreatie binnen de omgeving van computergames.

In het eerste spel, Sollmann, hebben kunstenaar Marcel van Eeden, tien jaar geleden al bekend als tekenblogger, en game-ontwikkelaar Jorrit de Vries een korte, 1-person 3d-mysterygame gemaakt. De hoofdpersoon is vergiftigd en kan langzaamaan niet meer zien, horen en bewegen. Het spel speelt zich af in de Rotterdamse haven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Belangrijk objecten kwamen eerder in tekeningen voorbij in Van Eedens enorme oeuvre. De game vertaalt zijn potloodtekeningen naar een duistere 3d-gamewereld.

De tweede game, FLX, van Han Hoogerbrugge en Sander van der Vegte is een multiplayer voor vier personen. De personages zitten gevangen in een dwangbuis en zitten met een elastiek aan elkaar vast. Spelers moeten samenwerken om een lastig parcours af te leggen. Hoogerbrugge is onder meer bekend van zijn webanimatieserie Pro Stress.

Het derde spel, Styleclash, is een iPad-tekenspel door Jochem van der Spek. De spelers bestuurt een machine die de visuele output beïnvloedt. De uiteindelijk versie, die voor de iPad 2 wordt uitgebracht, biedt ook spelen tegen anderen in de vorm van een 'style clash'. Volgens Submarine Channel, betrokken bij het project, komen ook de andere twee games in de loop van de komende maanden online beschikbaar.

Het is niet de eerste keer dat het Stedelijk aandacht besteed aan games als kunstvorm. Dat gebeurde eerder ook al in 2006 met de expositie Next Level, die nog geen hoog niveau haalde. Vanwege de verbouwingsperikelen is het Stedelijk tijdelijk open tot 9 oktober. De drie games zijn donderdag tijdens een speciale avond tot 23 uur te zien.