Nieuws

Slimme steden krijgen Urban OS

3 oktober 2011 14:25

<p><strong>Urban OS moet het operating systeem voor slimme steden worden dat het sensornetwerk in een stad geheel automatisch moet regelen.</strong><br /></p>

Eerst was er de revolutie van de sociale media die mensen wereldwijd massaal verbond. Nu is het de beurt aan The Internet of Things oftewel 'social objects' waarbij de hele wereld via sensoren connected is. Living PlanIT werkt aan Urban OS, een operating systeem dat de enorme hoeveelheden sensoren in de moderne stad met elkaar verbindt en automatisch het leven in de stad regelt van verkeerslichten en slimme energienetwerken tot en met waterpompen en airco’s.

Urban OS maakt de stad connected. Een brandalarm in een gebouw alarmeert bij brand de brandweer en regelt de stoplichten zodat de brandweer ongehinderd door kan rijden naar de brand. Ondertussen worden de mensen in het brandende gebouw door intelligente systemen die het ontsnappingspad met flikkerende lampen aangeven of geluidsalarmen naar het trappenhuis geleid.

De zelfrijdende auto die in een rap tempo op ons afkomt, zou in de toekomst ook onderdeel van het Urban OS kunnen worden. Volgens een woordvoerder van Living PlanIT fungeert Urban OS als een zenuwstelsel dat allerlei acties onderneemt aan de hand van de input. Een platform zoals Urban OS zou een hele stad kunnen managen, kostenbesparend zijn en is makkelijker onder controle te houden. Het bedrijf heeft al een reeks PlaceApps ontwikkeld voor de vele toepassingen. Urban OS zal als eerste getest worden in een slimme stad in Portugal.