Nieuws

Denen voeren vetbelasting in

3 oktober 2011 08:15

<p><strong>Denemarken is het eerste land ter wereld dat belasting heft op ongezonde vetten in levensmiddelen.</strong></p><p></p>

Sinds zaterdag betalen Denen aanzienlijk meer voor een pakje boter. Voor elke kilo verzadigd vet moet de consument 16 kronen (2,15 euro) vetbelasting betalen. Dat loopt aardig in de papieren. Een pakje boter is 0,35 euro duurder geworden en een kilo varkensgehakt 0,17 euro. De Deense overheid hoopt met de vetbelasting het snel groeiende probleem van obesitas onder controle te krijgen.

In de dagen voordat de nieuwe vetbelasting van kracht werd, liepen de Denen de winkels plat om nog snel voor de deadline ‘goedkoop’ pizza’s, olie, vlees en boter te scoren. De winkels die tonnen extra levensmiddelen hadden ingeslagen, konden de vraag nauwelijks aan en de schappen in menig winkel waren vaak leeg. De Deense kruideniers zijn tegen de nieuwe belasting, omdat het niet alleen de gemiddelde prijs van levensmiddelen met tien procent verhoogt maar vooral omdat het berekingen aanzienlijk complexer maakt.