Nieuws

Supermarkt met groenten en fruit op het dak

27 september 2011 10:40

<p><strong>Eten kopen dat afkomstig is van de kas bovenop het dak van de supermarkt? Volgens BrightFarms heeft het de toekomst.</strong></p> <p></p>

Het New Yorkse BrightFarms claimt dat het met tien Amerikaanse supermarktketens afspraken heeft gemaakt over de bouw van een kas bovenop de winkels. De eerste kas moet in de loop van volgend jaar opengaan.

Het idee achter de dakkassen is dat het niet langer nodig is om het eten dat consumenten in de supermarkt kopen de halve wereld over te vliegen. Op die manier raakt onze voorraad fossiele brandstoffen iets minder snel op en worden er minder broeikasgassen uitgestoten. Bovendien kunnen klanten dankzij de kas op het dak groenten en fruit kopen dat vandaag geoogst is.

De aanleg van de dakkassen kost tussen de 1,5 miljoen en 2 miljoen dollar. Die kosten worden betaald door Bright Farms in ruil voor de toezegging van de supermarkt dat zij tien jaar lang de opbrengsten uit de kassen in de supermarkt tegen vaste prijzen zullen verkopen. Bright Farms belooft dat het zo min mogelijk water en bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het verbouwen van groenten en fruit.

Groenten en fruit uit de buurt kopen is vanzelfsprekend een goed idee als je niet wil dat er bij het vervoer van al dat eten al te veel schaarse fossiele brandstoffen worden verspild. Maar is het dak van de supermarkt vervolgens ook de beste plaats om dat lokale eten te verbouwen?

The Story Of Lettuce from BrightFarms on Vimeo.