Nieuws

Bittorrent-oprichters starten filelocker

30 augustus 2011 13:33

<p><strong>Twee oprichters van The Pirate Bay zijn een webdienst voor online opslag van bestanden gestart: Bayfiles.</strong></p>

De nieuwe site BayFiles is een zogeheten filelocker, waarmee gebruikers bestanden op servers opslaan en met de rest van de wereld kunnen delen via een link. Net als andere filelockers als Rapidshare, Megaupload en Mediafire biedt ook Bayfiles geen centraal zoeksysteem, om zo juridische claims af te wenden.

Interessant is dat Pirate Bay-oprichters Fredrik Neij en Peter Sunde met Bayfiles zich wel nadrukkelijk willen houden aan de Amerikaanse auteursrechtwet DMCA, schrijft Torrentfreak. Ze hebben geregistreerde DMCA-beamtes die op verzoek van rechthebbenden bestanden zullen verwijderen. Gebruikers kunnen ook geband worden.

Neij en Sunde willen hiermee nieuwe rechtszaken voorkomen. Bij The Pirate Bay was het beleid een stuk minder legaal. Met torrentindexsite, die in 2003 startte, leden de oprichters verschillende juridische nederlagen. Desondanks is de site nog altijd online. Bayfiles is als bedrijf geregistreerd in Hong Kong.

Neij en Sunde willen de functionaliteiten van Bayfiles uitbreiden zodat de site meer is dan de zoveelste in de rij online bestandskluizen. Zo moet de dienst meer gaan lijken op Dropbox en wordt wellicht ook streamen van opgeslagen muziekbestanden mogelijk. Ongeregistreerde gebruikers kunnen tot 250 MB aan bestanden delen, gewone leden hebben een limiet van 500 MB, betalende klanten hebben onbeperkte opslag en kunnen bestanden tot 5 GB grootte uploaden. Premium accounts kosten 5 euro per maand of 45 euro per jaar.

Online bestandskluizen zijn de laatste jaren steeds populairder voor het delen van bestanden, terwijl de populariteit van Bittorrent relatief afneemt. De meeste providers knijpen gewoon http-verkeer volgens Meij niet af, terwijl sommige isp's dat met Bittorrent wel doen.