Nieuws

'Apple komt met eigen tv'

29 augustus 2011 08:19

<p><strong>Bronnen binnen Apple en fabrikanten claimen dat Apple werkt aan een eigen televisietoestel.</strong></p><p><strong></strong></p>

Apple-analist Gene Munster verwacht dat Apple eind 2012 of begin 2013 de tv-markt betreedt. Hij zegt tegen VentureBeat dat hij van meerdere bronnen, waaronder componentenfabrikanten en een Apple-medewerker, heeft gehoord dat er wordt gewerkt aan een tv. Het gaat niet om een nieuwe settopbox zoals de huidige Apple TV, maar een echte losse televisie die werkt met iOS en apps.

Ook analist Stewart Alsop, lid van de raad van bestuur van zowel TiVo als Sonos, verwacht dat het aannemelijk is dat Apple op termijn met een eigen tv komt. Het tv-project zou volgens meerdere Silicon Valley-bronnen al intern zijn gestart bij Apple. De Wall Street Journal haalde afgelopen week ook nog eens bronnen aan die stellen dat Apple werkt aan nieuwe technologie voor videodistributie naar tv's en eigen tv-abonnementen.

Critici komen echter ook met allerlei redenen waarom Apple zich voorlopig juist niet op de tv-markt zou storten, waaronder lage winstmarges, lastige logistiek en lange vervangingscycli. Consumenten kopen maar eens in de 7 à 8 jaar een nieuwe tv.

Anderen stellen echter dat die problemen zijn op te lossen: Apple pakt ook al goede winstmarges op monitoren en tablets. Bovendien doet het bedrijf nooit precies hetzelfde als concurrenten, waardoor consumenten wellicht bereid zijn meer te betalen. Of sneller hun oude tv weg te doen.