Nieuws

Galaxy-telefoons verboden, tablets toegestaan

24 augustus 2011 15:06

<p><strong>De rechter verbiedt verkoop van Samsungs Galaxy-smartphones in Nederland vanwege patentinbreuk. Maar de Galaxy Tab hoeft niet uit de handel.</strong></p>

Samsung mag zijn nieuwe tablets blijven verkopen, maar moet wel zijn populaire smartphones Galaxy S, S II en Ace uit de handel nemen. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag vervroegd vonnis gewezen in de rechtszaak tussen Apple en Samsung over kopieergedrag met zijn Galaxy-tablet en -smartphones.

De uitspraak is dat Samsung de Galaxy-smartphones niet meer mag verkopen, maar zijn Galaxy Tab-tablet wel. De Galaxy-telefoons maken volgens de rechter inbreuk op patent 2.058.868 van Apple. Dat patent gaat over de wijze van scrollen in een fotogalerij. De vorderingen gebaseerd op twee andere patenten, modelrechten, auteursrechten en 'slaafse nabootsing' wijst de rechter wel af. Een patent op 'swipe to unlock' beschouwt de rechter bijvoorbeeld als ongeldig.

Een pdf van het vonnis is online gezet. De rechtbank zou eerst half september uitspraak doen, maar dat is vervroegd, zo meldden juristen. De rechter noemt als datum waarop het verbod zal ingaan uiterlijk 13 oktober 2011.

Samsung kan het verkoopverbod nog voorkomen door er een kort geding tegen te starten. Daarna kan er nog een bodemprocedure volgen, die vele maanden in beslag kan nemen. Samsung zou volgens Webwereld ook met een tweak van de foto-app of een update naar de volgende Android-versie de patentclaim van Apple kunnen afwenden. Dat is precies wat het bedrijf van plan is.

Samsung wil de Gallery-app aanpassen zodat er geen inbreuk meer is op het Apple-patent. Nieuwe exemplaren van de S II en de Ace krijgen een nieuwe Gallery-toepassing, zodat de verkoop gewoon door zou kunnen gaan. Samsungs advocaat Bas Berghuis van Woortman meldt ons dat de verbeterde fotogallery waarschijnlijk voor 13 oktober op de toestellen staat. 'Ons doel is dat dit er niet toe leidt dat er een product van de markt wordt gehaald.'

Samsung kondigde juist vanochtend vier nieuwe modellen in de Galaxy-smartphonelijn aan.