Nieuws

Film van de week: Captain America: The First Avenger ***

28 juli 2011 13:09

<p><strong>Wat zijn nazi's toch een dankbare vijand.</strong></p><p></p>

Als we over pak 'm beet vijftien jaar terugkijken naar de jaren nul en tien, dan zien we een tijdperk vol onzekerheden en angst. Geen wonder dat er zoveel superheldfilms uitkomen en de bezoekcijfers daarvan in de bioscopen zo hoog zijn. Nieuwste telg uit de Marvel-stal is Steve Rogers alias Captain America. 'The First Avenger' staat er nadrukkelijk bij in de titel van de film, om maar even duidelijk te maken dat het hier om een superheld gaat met heritage. Het comic book personage stamt uit de jaren veertig en was tijdens de oorlog een van de populairste. En nog staat hij op nummer 6 in deze Top 100, met in de top drie overigens Spider-Man, Batman en op één Superman, waarvan ook nieuwe films onderweg zijn.

Rogers is een magere knul die uit morele drang naarstig in het leger probeert te komen om tegen de nazi's te vechten in Europa. Ondanks vele afkeuringen is het die instelling die hem doet opvallen bij een Duitse wetenschapper in Amerikaanse dienst en hij alsnog aan de bak kan. Hij wordt het proefpersoon voor een serum voor supersoldaten, omdat hij de meest rechtschapen is. Rogers, gespeeld door 'jock' Chris Evans, groeit in omvang door het serum, maar zijn hart blijft op de juiste plaats zeg maar. Eerst als poster boy voor het leger en vervolgens voor het echie gaat hij voorop in de strijd.

Er is nog een persoon die ooit het serum heeft gekregen maar die staat aan Duitse kant. De cartoonske Johann Schmidt alias Red Skull (The Mask maar dan zonder hoed en rood) heeft een of ander mytisch artefact te pakken waarmee hij superieure wapens kan maken. Deze nazi-versie van Darth Vader wil zich afsplitsen van Hitler en zelf de wereld veroveren. Nou ja, whatever, feit is wel dat deze technonazi's de perfecte vijand zijn voor Captain America, in een tijd waarin goed en kwaad nog heel duidelijk aanwijsbaar waren.

Captain America zit voor een superheldenfilm opvallend degelijk in elkaar. Er zijn weinig tot geen zwakke momenten, de verhouding tussen plot en special effects is aardig in balans, en er wordt naar behoren geacteerd. De film is aan de andere kant ook niet bijzonder spectaculair. Een beetje saai misschien wel. De film is als de superheld Captain America zelf: eendimensionaal (want goed), sterk gebouwd maar wat gewoontjes met weinig flair. Aardig detail: op het einde krijgt de held eens niet het meisje.

Beoordeling: ***

(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)