Nieuws

Google neemt Motorola over

15 augustus 2011 17:43

<p><strong>Google heeft voor 9 miljard Motorola's mobiele tak opgekocht als nieuw wapen in de smartphone-oorlog.</strong></p><p></p>

Het zoekbedrijf heeft met de aankoop van de mobiele afdeling van Motorola voor 9 miljard euro zijn grootste overname ooit gedaan. Google belooft dat Android open blijft en dat Motorola, dat een apart bedrijf blijft, geen andere positie krijgt dan andere Android-fabrikanten.

De overname is ook belangrijk omdat voor Android gevaar dreigt nu rivalen Apple en Microsoft onlangs een groot pakket patenten hebben opgekocht. Motorola heeft bijna 17 duizend patenten en aanvragen voor nog eens 7,5 duizend stuks. Dat zijn belangrijke wapens tegen concurrenten. Google kan ze inbrengen om te komen tot schikkingen over patentinbreuken.

Diverse Android-fabrikanten, waaronder Samsung en HTC, zijn al aangeklaagd door Apple wegens patentschending. Ook Motorola kreeg een zaak aan zijn broek vanwege de Xoom-tablet. Google zelf is over Android ook aangeklaagd door Oracle.

LG, HTC, Samsung en Sony Ericsson hebben positief gereageerd. Zij zien de overname als een verdediging van Android. Maar er klinkt ook al kritiek. Google heeft weinig ervaring met hardware-verkoop en Motorola is nou niet bepaald het innovatiefste merk in de telefoonwereld. Google's personeelsbestand groeit nu in één keer van 29 duizend naar 38 duizend.