Nieuws

Wikipedia verliest vrijwilligers

5 augustus 2011 10:10

<p><strong>Het aantal mensen dat bijdraagt aan Wikipedia is dalende. Oprichter Jimmy Wales hoopt meer vrijwilligers te werven</strong>.</p>

Wikipedia is al tijden bezig om het aanvullen en bewerken van pagina's op de online encyclopedie makkelijker te maken, maar dat heeft nog niet veel effect gehad. Het aantal bijdragers neemt af, heeft Wales donderdag toegegeven tijdens een conferentie in Israel. 'Het is nog geen crisis, maar ik vind het wel erg belangrijk', aldus Wales. Twee jaar geleden ontkende hij nog dat de animo om pagina's te bewerken tanende was.

De redactionele richtlijnen zijn volgens Wales 'te ondoorgrondelijk' voor nieuwe gebruikers. De gemiddelde bijdrager is volgens hem een '26-jarige geeky man', die na enkele jaren andere dingen gaat doen, een vaste relatie krijgt en niet meer terugkeert op de site als vrijwilliger. Andere actieve gebruikers haken af omdat er na tien jaar nu eenmaal minder nieuwe pagina's om aan te vullen zijn. Op de site is 87 procent van de actieve gebruikers man.

Een van de manieren om meer vrijwilligers te werven is een project waarbij Wikipedia hoogleraren aanmoedigt om studenten de opdracht te geven tot het schrijven van Wiki-lemma's. Ook is er sinds eind juni de nieuwe functie WikiLove, waarmee gebruikers aan een bijdrager hun waardering kunnen tonen.

Wikipedia, gerund door een non-profit organisatie die leeft van donaties, heeft nu zo'n 90 duizend vrijwilligers. Het is op vijf na populairste site ter wereld. Wikipedia telt 3 miljoen pagina's. Eind vorig jaar haalde de online encyclopedie nog 16 miljoen dollar aan donaties op.