Nieuws

Van Chili naar Alaska op de iPad

11 juli 2011 15:45

<p><strong>Een reis van Chili naar Alaska spreekt tot de verbeelding. De foto’s die journalist Kadir van Lohuizen maakt doen dat zeker.</strong></p>

Fotojournalist Kadir van Lohuizen vertrok dit jaar op 17 maart vanuit het zuiden van Chili en hoopt in februari in het noorden van Alaska aan te komen.

Met zijn reis wil hij de migratie in beeld brengen. Volgens zijn blog zijn ‘de Amerika’s hiervoor vanwege hun geschiedenis en recente politieke ontwikkeling het continent bij uitstek’. De trip van ruim 25.000 kilometer voert hem door 15 landen en volgt als belangrijkste leidraad de Pan-American Highway (ook wel: Vía PanAm).

Meerdere keren per week doet hij verslag van zijn reis via zijn gelijknamige iPad app Via PanAm, die volgens The New York Times al meer dan 600 keer is verkocht. Als de applicatie eenmaal geladen en opgestart is (bij mij kostte dat een kwartier en een pluk haren uit mijn hoofd), krijg je een mooi vormgegeven dagboekje van een globetrotter. Dat krijg je ook via zijn blog, maar de app geeft als extra een aantal schitterende fotoreportages. Zoals rondom illegale goudmijnen in Peru en cocaplantages in Bolivia.

Van Lohuizen heeft flink moeten lobbyen om zijn reis voor elkaar te krijgen. Naast publicaties voor de VPRO en NRC Handelsblad kreeg hij steun van het Fonds BKVB, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Stichting Sem Presser Archief en Nikon Europe. Ook vroeg hij via wervingssite Emphas.is sympathisanten hem te sponsoren.

Maar dan heb je wel een schitterend project. De app is te downloaden voor €2,99.