Nieuws

Rokers onder vuur

8 juli 2011 13:41

<p><strong>Roken uitsluitend op doktersrecept in IJsland, blanco sigarettenpakjes in Australië.</strong></p>

Siv Fridleifsdottir houdt niet van sigaretten, de IJslandse minister van Volksgezondheid wil binnen tien jaar haar land rookvrij maken, zo meldt The Guardian. Als haar voorstel bijval krijgt in het IJslandse parlement, kan je in de toekomst alleen nog maar sigaretten krijgen via de dokter. En alleen als je verslaving is aangetoond. (Dus jeugd van IJsland: jullie hebben nog tien jaar om verslaafd te worden.)

IJsland is ook geïnteresseerd in het Australische voorstel om sigaretten alleen nog maar in een blanco verpakking te verkopen. Dat voorstel maakt in Australië een grote kans om woensdag te worden aangenomen. Op deze manier wil het land het ‘glamour’-imago van het roken afhalen. Tabaksproducent Philip Morris heeft inmiddels met een miljardenclaim gedreigd.

Terwijl een blanco pakje ook aantrekkelijk kan zijn. Met viltstift en kleurpotloden knutsel je zo je eigen hippe pakje in elkaar. Het sigarettenpakje als een canvas van je persoonlijkheid. En als je een pakje per dag rookt, heb je al snel genoeg voor een expositie. Je zou er bijna van gaan roken.

In Servië verandert er voorlopig niets: daar staat nog steeds op de ene kant van het pakje ‘Roken is dodelijk’ en op de andere kant ‘Een roker is nooit alleen’.