Nieuws

Verdoezel je locatie als protestfotograaf

6 juli 2011 08:54

<p><strong>Nieuwe software moet ervoor zorgen dat fotografen niet achteraf worden geïdentificeerd, naar aanleiding van de locatie van hun foto's.</strong></p><strong></strong>

Twee computergeleerden uit Luxemburg werden geïnspireerd door de monnikenopstanden in Birma die plaatsvonden in 2007. Meerdere fotografen werden na de demonstraties opgepakt omdat veiligheidsdiensten achteraf konden zien wie een foto had gemaakt. Dit konden ze doen door naar de hoek te kijken waaruit een foto werd genomen en vervolgens op andere beelden te kijken welke fotograaf verantwoordelijk was. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van het beeld van veiligheidscamera’s van de overheid.

Om dit probleem voor fotografen op te lossen, werd een techniek bedacht die ervoor zorgt dat twee foto’s die, ongeveer tegelijk, worden gemaakt vanuit verschillende hoeken worden samengevoegd. Uit die twee foto’s wordt dan weer één beeld gemaakt, waarop lijkt alsof de foto uit een andere hoek genomen is. Op die manier is moeilijk vast te stellen waar de camera zich bevond tijdens het maken van het beeld en kan het iedereen uit de groep mensen zijn die tussen de twee shots instond.

Of de software het gewenste effect heeft, moet nog blijken. De geleerden hebben de ingewikkelde codes en algoritmes af, maar aan een veldtest is het nog niet onderworpen. Als het niet werkt wordt dit een pijnlijke ervaring voor de fotograaf. Het zou niet de eerste keer zijn dat oplossingen voor niet-sympathisanten van een regime worden doorgeprikt en leiden tot arrestatie. In 2010 had je bijvoorbeeld Haystack, dat ervoor zou zorgen dat Iraanse protestanten de overheid zouden kunnen omzeilen op internet. Dat was een misvatting. Het is een kwestie van tijd tot een techniek wordt gecounterd. Het is daarom ook maar de vraag of de makers van deze software er verstandig aan hebben gedaan om details direct online te plaatsen.