Nieuws

Film van de week: Transformers 3 *

1 juli 2011 11:05

<p><strong>Het zomerseizoen start slap met Michael Bay's actiemasturbatie genaamd Transformers: Dark of the Moon. Een sell-out.</strong></p><p></p>

Na dik 2,5 uur voel ik me uitgewoond. Uitgewoond door een scifi-actiefilm die louter uit actie lijkt te bestaan en geen moeite doet een film te willen zijn. Transformers: Dark of the Moon is een formulefilm van de ergste soort. Krankzinnig veel kabaal, uitzonderlijk weinig wol. Nou kun je misschien ook niet veel verwachten van een film gebaseerd op een speelgoedlijn, maar dit derde deel maakt het wel heel bont.

De formule-ingredienten zijn hinderlijk doorzichtig: goede robots (Autobots), slechte robots (Decepticons), jongeman als onwaarschijnlijke held (Shia LaBeouf), Victoria's Secret model als babe (Rosie Huntington-Whiteley), een dreigende invasie en een sloot sponsors (Nokia, Lenovo, Cisco, Apple, Mercedes) die zelfs voor moderne standaarden irritant lang in beeld blijven in ruil voor hun geld. Commercieler dan deze film komen ze nauwelijks.

De screening in IMAX 3D die ik zag, normaal gesproken een audiovisueel feest, vergrootte in dit geval alleen maar de tekortkomingen. Het geluid met name is al oorverdovend in deze film en daar doet het IMAX geluidssysteem van 12.000 (!) Watt nog een schepje bovenop. M'n oren suisden achteraf alsof ik de hele avond naast de boxen had gestaan op een illegale houseparty waar decibelmeters bij de deur worden geweigerd.

Het zomerseizoen, traditioneel de periode voor spektakelfilms, veel actie en superhelden, begint slap met Transformers 3. Volgende week volgt Cars 2, naar verluidt de eerste wat zwakkere film van Pixar, over twee weken het allerlaatste slot van Harry Potter en als afsluiter in juli Captain America - allemaal ook in 3D te zien. Augustus gaat verder met Green Lantern, Super 8 van Abrams en Spielberg, Conan (uch) en Cowboys & Aliens. Er draaien ook gewone films hoor (hoewel, Mel Gibson met een bever), maar de blockbusters krijgen de komende weken ruim baan. Fijne vakantie!

Beoordeling: *

(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)