Nieuws

Facebook zet gezichtsherkenning aan

8 juni 2011 08:28

<p><strong>Facebook kan je naam voorstellen als de site je gezicht herkent op een foto van vrienden. Deze gezichtsherkenning is uit te zetten.</strong></p>

Facebook heeft deze week zonder daar ruchtbaarheid aan te geven gezichtsherkenning geactiveerd voor nieuwe foto's, meldt beveiligingsbedrijf Sophos. Al jarenlang taggen Facebookgebruikers welke mensen er op hun foto's staan en al die gegevens zorgen ervoor dat gezichten zijn te koppelen aan mensen. Dat gebruikt Facebook nu om je naam voor te stellen als er foto's op Facebook verschijnen die op jou lijken.

Wil je niet dat Facebook je naam voorstelt - stel je voor dat het systeem mis zit - dan kan je de functie uitzetten via Facebooks lange lijst met privacy-instellingen. Daar is de optie 'Stel foto's van mij voor aan vrienden' deze week aangezet. Tot voor kort stond daar 'nog niet beschikbaar'.

Facebook heeft de nieuwe functie inmiddels zelf ook bekendgemaakt. De instelling staat standaard aan. Kortom: dat kan weer tot een privacyrel leiden. Voor wie er nog nooit naar heeft gekeken (onverstandig): die vermaledijde privacy-instellingen zijn op Facebook te vinden onder de knop Account rechtsboven.