Nieuws

De 15 beste iPad apps

16 mei 2011 19:13

<p><strong>Hoe beter de apps, hoe beter je iPad. Deze vijftien apps zorgen voor een goede start.</strong></p>

Naast de beste iPhone en Android-apps selecteren we dagelijks ook een iPad app. Een vraag die we vaak krijgen van lezers die net een iPad hebben gekocht: welke apps moet ik er absoluut op zetten? Hierbij onze favoriete 15 van dit moment. En welke natuurlijk ook niet mag ontbreken: ons eigen Bright Screenzine.

World of Goo HD :: €3,99
In deze indie-game ben je bezig met het bouwen van torens, bruggen en andere constructies met behulp van kleine bolletjes smurrie. Het spel kwam eerder al uit op de pc, maar na een onverwacht succes en een gefaalde iPhone-port werd ervoor gekozen om het spel naar de iPad te brengen. Het komt zelden voor dat de port van een game beter is dan het origineel, maar World of Goo blijkt zo goed vertaald naar het touchscreen dat we deze versie liever spelen.

Superbrothers: Sword & Sworcery EP :: €3,99
Sword & Sworcery werd ontwikkeld met de iPad op het oog, waardoor de ontwikkelaar op originele wijze touch en motion-controls implementeerde. Met zijn atmosferische soundtrack en sfeervolle pixel-graphics is het vooral een game die draait om sfeer, wat betekent dat hij vooral goed is als je hem met een koptelefoon en zonder teveel afleiding speelt. Opmerkelijk is dat alle dialogen in een twitterbericht passen en met een druk op de knop naar je timeline gestuurd worden met de hashtag #sworcery.

Zite :: gratis
Terwijl de hele mediawereld op zoek is naar een manier om content op de iPad te publiceren, zijn het sociale magazines zoals Zite (en ook Flipboard en News.me) die content leveren zonder er een redacteur aan te pas te laten komen. Alle artikelen worden op basis van je interesses, sociale media en Google Reader-account verzameld, waarna ze op onderwerp gesorteerd in magazine-vorm aan je worden aangeboden. Vind je een artikel interessant, dan kun je dit aangeven om ervoor te zorgen dat je voortaan meer soortgelijke teksten te lezen krijgt.

AirVideo :: €2,39
David gaf het in zijn laatste Uitpakparty al aan: het synchroniseren van films en tv-series op je iPad is een lang en omslachtig proces. Gezien Apple's stugge voortzetten van deze trend is het bijna raar dat een app zoals AirVideo het screeningproces van de App Store voorbij is gekomen. AirVideo komt met twee componenten: de app (die overigens ook op de iPhone werkt) en een serverprogramma voor op je computer. Daarmee dan kun je alle videobestanden op je computer via je draadloze netwerk streamen naar je iPad. Is een bestand niet compatibel met de iPad, dan converteert AirVideo het bestand terwijl je het kijkt. Zo raak je nooit meer verstrengeld in iTunes' tergende synchronisatieproces en hoef je ook niet meer te wachten tot een film klaar is met converteren.

Star Walk :: €3,99
Star Walk is een app die op basis van je locatie en de bewegingssensoren van de iPad laat zien naar welke sterren je kijkt. Handig voor bewolkte nachten, als je overdag wilt zien wat voor sterrenhemel je mist en om je vrienden af te troeven met kennis over de sterrenhemel. De app biedt ook een vooruitzicht van de komende 24 uur (wanneer welke planeet wel of niet te zien is) en pusht iedere dag een foto van de Hubble-telescoop naar je iPad, die je aan de hand van Twitter en Facebook-knoppen met je vrienden kunt delen.

Photoshop Express :: gratis
Zwaar bewerkingswerk doen we nog steeds het liefst op een ouderwetse computer, maar Photoshop Express is het beste wat je kunt vinden voor de kleine handelingen. De app stelt je in staat om foto's te croppen, roteren, rechttrekken, belichten, in kleur aan te passen, etc. Ook zijn er een paar filters om over de beelden heen te plakken. Via een Share-knop is het zojuist bewerkte materiaal te delen via Photoshop.com of je Facebook-account.

GoodReader :: €3,99
Als ergens uit blijkt dat Apple totaal andere plannen had met de tabletmarkt dan de toentijdige concurrentie, dan is het wel uit het gebrek aan een goede pdf-lezer. GoodReader begon in het begin als een simpele app die het door Apple achtergelaten gat opvulde, maar is inmiddels uitgegroeid tot veel meer. Zo is het mogelijk om Dropbox, MobileMe, SugarSync, box.net, Google Docs en zelfs een ouderwetse FTP-server er aan te koppelen, om op die manier altijd bij je cloud-documenten te kunnen. In documenten heb je een aantal tools tot je beschikking om teksten te markeren en om pdf's om te zetten naar platte tekst.

Instapaper :: €3,99
Instapaper laat je interessante artikelen makkelijk naar een enkele plek op je iPad sturen. Je installeert een speciale bookmark in je browser, die door er op te drukken de huidige pagina automatisch naar Instapaper stuurt. Sommige apps maken je het zelfs nog gemakkelijker: zo hebben Twitter for iPad en de RSS-lezer Reeder een ingebouwde Instapaper-knop. Instapaper knipt het artikel uit de pagina en biedt dit in een goed leesbaar formaat aan, met de optie om achtergrondkleur, lettertype en zelfs de ruimte tussen regels aan te passen. Eenmaal gesynchroniseerd zijn alle artikelen ook zonder internetverbinding te lezen, ideaal voor bezitters van een 3G-loze iPad.

Twitter for iPad :: gratis
Toen de iPad werd gelanceerd begon de queeste naar de perfecte interface voor een Twitter-app. De vroege vogels waren vrijwel identiek aan eerdere iPhone ontwerpen, met een enkele timeline op het scherm en onderaan de knoppen om je mentions, direct messages of lists te bekijken. Latere edities gaven je alle timelines naast elkaar, zoals we gewend zijn van bijvoorbeeld Tweetdeck op de desktop. De uiteindelijk door Twitter zelf gelanceerde cliënt volgde pas later, maar is tot de dag van vandaag het rasvoorbeeld van een twitterprogramma op een tablet. Hierin staat zoals vanouds weer een enkele tijdlijn centraal, maar deze vult slechts de helft van het scherm. Hierdoor is er ruimte voor toelichting van de inhoud van de tweet. Staat er bijvoorbeeld een hashtag in, dan krijg je door hem te selecteren alle tweets van dezelfde hashtag te zien. Tap je op een link, dan opent deze en zijn je tweets links nog steeds te bekijken. Hierdoor is Twitter for iPad misschien niet de eerste app die de volle resolutie van de iPad gebruikt, maar wel de eerste die dit efficiënt doet.

NRC in beeld :: gratis
Apple's glossy scherm is misschien niet het meest praktische om in de zon te bekijken, maar het zorgt er wel voor dat foto's er prachtig uit zien. The Guardian en fotoblog Boston.com maakten hier eerder al gretig gebruik van door een nieuwsapp uit te brengen waarin foto's centraal staan. Nu is er ook een Nederlands alternatief. In NRC's app vind je foto's over de laatste actualiteiten uit binnen- en buitenland. Ook het delen via sociale media is mogelijk.

Qwiki :: gratis
Wikipedia is misschien wel de grootste bron van informatie die je op internet zult vinden, maar door het gebrek aan plaatjes ook makkelijk om de aandacht bij te verliezen. Qwiki pakt artikelen waar beeldmateriaal bij te vinden is en maakt dit zo op dat het visueel een stuk aantrekkelijker wordt. Dagelijks wordt er door de ontwikkelaar een specifiek artikel geselecteerd en uitgelicht, zodat jij als lezer een reden hebt om terug te komen. Aan de hand van gps zie je wat voor Wiki's er over locaties in de buurt gaan.

GarageBand :: €3,99
Je zou denken dat een iPad niet bovenaan het verjaardagslijstje staat van aspirant-muzikanten, maar apps zoals GarageBand doen je twijfelen. De mogelijkheid om muziek te maken aan de hand van virtuele instrumenten is misschien niet nieuw, maar je kunt je gespeelde riedeltjes zonder al teveel voorkennis prima monteren tot een indrukwekkende track, die vervolgens als .aac-bestand te exporteren is. De mogelijkheid om je gitaar aan de iPad aan te sluiten en de tablet om te vormen tot een virtuele versterker is daarbij ook een gigantische pré.

Kindle :: gratis
In Nederland staat er een jaar na lancering nog steeds weinig speciaals in de iBooks store, wat ons er toe dwingt om naar alternatieven te grijpen. Amazon's e-book store is gelukkig ook op de iPad toegankelijk via de Kindle-app, vernoemd naar de e-reader van het bedrijf. Hiermee heb je toegang tot misschien wel het grootste e-book-assortiment dat je online zult vinden. Klein nadeel: vrijwel alle boeken zijn in het Engels. Lees je liever iets in het Nederlands, dan kun je altijd grijpen naar Boekenbol. Of je importeert een gekocht epub-bestand gewoon via iTunes in Kindle.

Wired :: gratis
Wired is de grootvader van alle iPad-magazines en steekt nog steeds met kop en schouders boven een groot deel van de competitie uit. Het blad introduceerde het verticaal doorbladeren van artikelen, dat tot op de dag van vandaag nog steeds in veel iPad-publicaties wordt gebruikt. Ook vind je in ieder nummer de nodige video en animaties die de tekst aanvullen.

LC HD :: €0,79
De Leeuwarder Courant is misschien geen krant die landelijk gelezen wordt, maar loopt zover op de landelijke competitie vooruit dat hij het uitlichten waard is. Er is gebruikgemaakt van een opmaak zoals we kennen van Zite en Flipboard. Dit zorgt ervoor dat je zelf de krant op onderwerpenkeus kunt sorteren en dat ook de content van lc.nl in de app te lezen is. Artikelen zijn à la Instapaper te markeren om later te lezen, wanneer ze bovenin de app voor je opstapelen. Drie Friese radiostations zijn ook te beluisteren via een ingebouwde radiospeler.

Staat jouw favoriete app er niet tussen? Laat 'm achter in de comments.