Nieuws

Film van de week: Monsters ****

28 april 2011 12:15

<p><strong>Groots geweld van mytische proporties in Thor deze week versus de minimalistische scifi in Monsters. Erwin kiest de laatste.</strong></p><p></p>

Een mooi contrast deze week in de bios. Aan de ene kant het bombastische superheldenepos Thor uit de Marvel stal waar regisseur Kenneth Branagh zijn Shakespeare-tik in kwijt kon. Aan de andere de minimalistische sciencefictionfilm Monsters van Gareth Edwards, die door het beperkte budget naast de regie ook het scenario en de special effects voor zijn rekening nam.

De voorgeschiedenis van het verhaal in Monsters is dat er buitenaards leven is ontdekt op de maan Europa van Jupiter. Een ruimtesonde wordt gestuurd die bij terugkeer crasht in noorderlijk Mexico. Van daaruit heeft een levensvorm zich verspreid.

In de film volgen we een fotojournalist (Scoot McNairy) die ter plaatse is om schokkende plaatjes te schieten. Hij krijgt van zijn uitgever echter de opdracht diens dochter (Whitney Able) veilig naar de VS te escorteren. Dat gaat gepaard met de nodige tegenslag, waardoor ze door 'geinfecteerd gebied' moeten. Bij de Amerikaanse grens stuiten ze op een enorme muur. Symbolisch. In een prachtige slotscene komen ze in aanraking met de levensvorm. Hun leven is voorgoed veranderd.

Edwards heeft met beperkte middelen een juweeltje gemaakt. Daarin doet Monsters me denken aan Moon van Duncan Jones met Sam Rockwell. Special effects spelen slechts een bijrol. Het verhaal wordt gedreven door de personages. Een kleine film met een groot hart.

Beoordeling: ****

(* = fail ** = jammer *** = not bad **** = aanrader ***** = classic)