Nieuws

Gratis zonnepanelen op je dak

28 maart 2011 16:23

<p><strong>De investering in zonnepanelen is voor veel mensen te hoog. Een nieuw project plaatst gratis zonnepanelen op je dak.</strong></p><p></p>

In tegenstelling tot in Duitsland komt de installatie van zonnepanelen in Nederland maar moeizaam van de grond. De panelen zijn duur, de overheidssubsidies ingewikkeld, beperkt en ze veranderen voortdurend afhankelijk van het regerende kabinet.

Energieleverancier Greenchoice, zonne-energiebedrijf De Zonnefabriek en Stichting DOEN zijn daarom het project ZonVast gestart. De Zonnefabriek installeert gratis zonnepanelen en je betaalt 20 jaar lang een vaste prijs van 0,23 eurocent per Kwh, wat overeenkomt met wat je nu gemiddeld voor ‘gewone’ stroom betaalt. De prijs groeit dus niet mee met de prijs van grijze stroom.

Dat zou weleens heel kostenbesparend kunnen uitvallen omdat de verwachting is dat de prijs van energie op alle fronten de komende jaren fors gaat groeien als gevolg van onder andere de stijgende olieprijzen. Er komt mogelijk zelfs dit jaar al een extra overheidsheffing omdat de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de kosten voor de nieuwe stimuleringsmaatregel voor duurzame energie (SDE+) rechtstreeks wil verhalen op de consument.

De Zonnefabriek plaatst tien zonnepanelen die gemiddeld 1950 kilowatt uur per jaar leveren. Dat is meer dan de helft van van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Mocht je toch minder verbruiken dan lever je de stroom terug aan het net en dat wordt van je rekening afgetrokken.

Greenchoice blijft de eerste twintig jaar eigenaar van de zonnepanelen en verzorgt de administratie. Na twintig jaar word jij eigenaar en kan je nog ongeveer tien jaar profiteren van gratis stroom. Overigens moet je op dit moment wel een Greenchoice-klant zijn met een koopwoning. Je moet er wel als de kippen bij zijn want de eerste pilot beperkt zich tot 500 installaties. Het uiteindelijk doel is dat ZonVast voor iedereen in Nederland beschikbaar komt.