Nieuws

Uitlegparty: Netflix in Nederland

7 maart 2011 12:44

<p><strong>Met een abonnement op Netflix en een trucje met VPN kijk je Amerikaanse films en tv-series hier zo op je iPad, pc of Apple TV.</strong></p><p></p>

Bij de buren is het gras altijd groener. De Nederlandse diensten die online films en tv-shows verhuren zijn namelijk niet noemenswaardig. Daarvoor moet je in de VS zijn. We schreven ruim een jaar geleden al hoe je met een simpel trucje films en series uit de Amerikaanse iTunes Store kon halen. Maar ze hebben nog meer in de aanbieding via ABC, Netflix en Hulu. Met een abonnement van om en nabij de zes euro per maand kan je bijvoorbeeld via Netflix ongelimiteerd films en tv-shows bekijken. Dichter bij huis hebben de Britten de BBC iPlayer, BBC's Uitzendinggemist.

Vorige maand bracht de BBC de iPlayer app uit voor de iPad en Android, maar de Britse uitzendingen zijn op dit moment alleen toegankelijk voor gebruikers met een Britse internetverbinding. Net zoals ABC, Netflix en Hulu alleen toegankelijk zijn als je een Amerikaanse internetverbinding hebt.

Kortom, internettend vanuit Nederland zijn deze diensten niet beschikbaar, tenzij je wederom een eenvoudig trucje toepast van een Virtual Private Network (VPN) zodat je deze diensten wel op je computer, iPad of iPhone kan bekijken. Misschien is VPN voor jou gesneden koek maar wat als je deze diensten naar je tv wilt streamen? Die Apple TV 2 bijvoorbeeld die je uit Amerika over liet komen, ondersteunt geen VPN. Toch kan je Netflix-films ook via je Apple TV 2 op je televisie bekijken.

Hier een kort stappenplan opgesplitst in twee delen. Het eerste deel voor het verkrijgen van toegang tot buitenlandse diensten voor je iPad, iPhone en pc en het tweede deel om Netflix op de tweede generatie Apple TV aan de praat te krijgen.

Amerikaanse Apple ID
Wil je Apple's aanbod aan films en tv shows bekijken dan heb je een Amerikaanse Apple ID nodig. Hoe je eenvoudig aan zo'n ID komt en hoe je de films in de iTunes Store kan huren komt uitgebreid aanbod in de Uitlegparty: Huren in de Amerikaanse iTunes Store. VPN heb je hier echter niet voor nodig. De Amerikaanse Apple ID heb je ook nodig als je de apps voor Hulu, Netflix en ABC wil downloaden. Je logt in de iTunes Store in met je Amerikaanse Apple ID, downloadt de apps en vervolgens kan je weer uitloggen en inloggen met je Nederlandse Apple ID. Kortom, als je de apps eenmaal in iTunes hebt staan, dan werken die ook op je iPad en iPhone via je Nederlandse Apple ID.

VPN
Om films via de apps te bekijken moet je de diensten foppen dat je ogenschijnlijk via een Amerikaanse internetverbinding inlogt op hun servers. Daarvoor heb je een VPN-abonnement nodig. Een Virtual Private Network is een soort datatunnel die in een land naar keuze, bijvoorbeeld Amerika of Engeland, weer boven de grond komt waardoor het lijkt alsof je inlogt vanuit dat land.

Er zijn diverse bedrijven die VPN-diensten aanbieden. Ik gebruik StrongVPN.com die aangeraden wordt door de site iTunescode.nl die tevens Amerikaanse iTunes gift cards en Netflix prepaidkaarten verkoopt. Ik heb daar goede, probleemloze ervaringen mee. Bovendien biedt iTunescode een beknopte maar duidelijke handleiding hoe je een VPN-account aanmaakt en activeert op je iPad. Ik kan dat niet beter uitleggen en zal dat hier dus ook niet doen.

Wil je VPN activeren op je Mac of pc volg dan de duidelijke flash-video tutorials van StrongVPN. Een lite abonnement bij StrongVPN kost je iets meer dan 5 euro per maand en een duurdere heb je niet nodig. Voor een paar euro meer kan je zowel een VPN-verbinding met Amerika als de UK maken. Handig als je graag nu al de BBC iPlayer app wilt gebruiken. Overigens is het wel zo dat een VPN het nodige van je bandbreedte slurpt. Op mijn Mac, iPad en Apple TV via wifi was de verminderde bandbreedte geen probleem en ik kon filmpjes van prima kwaliteit bekijken. Via 3G heb ik dat niet getest.

Netflix-abonnement
Netflix en Hulu vereisen naast het downloaden van de apps via je Amerikaanse Apple ID ook een abonnement. Televisieshows kijken via de ABC Player is echter gratis. Hulu laat ik buiten beschouwing. De app mag dan wel gratis zijn maar je betaalt 7,99 dollar per maand terwijl je alsnog commercials voorgeschoteld krijgt. Daar wil ik niet voor betalen. Netflix biedt je echter voor dezelfde prijs films en tv-shows zonder commercials. Althans als je in Amerika woont. Koop je een prepaid kaart via iTunescode dan ben je 9,99 euro kwijt voor een maandkaart en 26,99 voor een kwartaalkaart. Ik heb zelf een maandkaart genomen om het uit te proberen. Wederom, volg hun handleiding en het is een fluitje van een cent.

Als ik heel eerlijk ben valt het online aanbod van Netflix me tegen. Ik had meer recente films verwacht, mis een hele riedel klassiekers en was in eerste instantie verbaasd waarom veel Amerikanen zo jubelend zijn over Netflix. Amerikanen hebben naast online ook de mogelijkheid om voor slechts 2 dollar per maand extra ‘ongelimiteerd’ dvd's of Bluray-schijven per post opgestuurd te krijgen. Je mag één dvd per keer aanvragen. Terugsturen doe je via de prepaid enveloppen en dan ontvang je de volgende dvd. Je mag dvd's zo lang houden als je wilt en in de meeste gevallen ontvang je een nieuwe in een dag. Bovendien is de Netflix dvd-collectie aanzienlijk uitgebreider dan het online aanbod. En dat allemaal voor slechts 2 dollar meer als het online abonnement. Briljant. Hadden we maar zoiets in Nederland.

Op je iPad of pc zou ik overigens VPN alleen aanzetten zodra je NetFlix of ABC wilt kijken. VPN kost je immers bandbreedte.

Apple TV 2 en Netflix
Op je Apple TV 2 gaat het VPN-trucje echter niet op omdat deze VPN niet ondersteunt. Toch kan je met een ietwat omslachtig manier de Apple TV ook neppen. Ik heb het alleen uitgeprobeerd op een Mac en niet op Windows. Je hebt hiervoor een tweede draadloze netwerk nodig. In andere woorden, je moet nog een extra wifi-stationnetje hebben liggen. Ik had nog een oude Airport Express met het wat minder snelle wifi b en g maar dat bleek prima te voldoen. Je zit natuurlijk niet vast aan een Apple wifi-modem.

Voor de duidelijkheid noem ik mijn primaire draadloze netwerk waarmee ik mijn apparaten met internet verbind Internet-wifi. Daar ga je niets aan veranderen. Het tweede draadloze netwerk met de oude Airport Express noem ik voor deze uitleg TV-wifi.

Het eerste wat je moet doen met de oude Airport Express is het netwerk TV-wifi aanleggen zonder dat deze op internet is aangesloten. Vervolgens log je met je Apple TV 2 in op het TV-wifi-netwerk. Nu komt de truc en daar heb je een ethernetkabeltje voor nodig. Plug de ethernetkabel in het TV-wifi-netwerkmodem en vervolgens in de ethernetpoort op je Mac. Overigens moet je wel het VPN-account op je Mac hebben aangemaakt voordat je verder gaat.

Ga naar Systeemvoorkeuren en kies Delen. In de linkerkolom klik je op Internetdeling. Vink dit nog even niet aan. Uit het popup menu Deel de verbinding via: selecteer je VPN (PPTP). Daaronder, in het venstertje Met computers die gebruikmaken van: vink je Ethernet aan. Als laatste vink je nu in de linkerkolom Internetdeling aan.

Als je de VPN-verbinding vervolgens aanzet, verschijnt na een minuutje Netflix in het Apple TV Internet menu op je televisie. Samengevat: je internetverbinding loopt via het primaire netwerk Internet-Wifi via VPN. Het lijkt alsof je Mac zich in Amerika bevindt. Vervolgens deelt je Mac internet via de ethernetkabel met het tweede draadloze modem dat via het TV-wifi-netwerk je Apple TV draadloos verbindt. De Apple TV denkt nu ook dat hij zich in Amerika bevindt. Voilà, je kan nu naar hartelust Netflix-content op je televisie kijken.

Mocht het niet meteen werken, zet dan de Apple TV uit, herstart je Mac, zet VPN aan en start je Apple TV weer op. Veel kijkplezier!