Nieuws

Facebook vervangt websites

2 maart 2011 08:31

<p><strong>De community-nieuwssite Rockville Central gaat in zijn geheel over op Facebook.</strong></p>

Een jaar geleden schreef Sander Duivestein op Frankwatching dat het einde van de website wel eens aanstaande kon zijn. Dat wil zeggen: door de opkomst van diensten als Facebook en Twitter worden ouderwetse websites langzaam minder belangrijk. Zeker als het gaat om discussies: die verplaatsen zich van websites naar sociale netwerken.

Dezelfde gedachtegang lijkt ten grondslag te liggen aan het besluit van Rockville Central (een community-site met nieuws over de plaats Rockville in de Amerikaanse staat Maryland) om vanaf 1 maart volledig over te gaan op berichtgeving via Facebook. De oude site leidt sinds gisteren een slapend bestaan.

‘Hierdoor hoeven we niet langer op twee verschillende locaties te discussiëren’, motiveren hoofdredacteur Cindy Cotte Griffiths en oprichter/uitgever Brad Rourke de overstap. Rourke wijst erop dat Facebook al voor de overstap de op één na belangrijkste bron van bezoekers was voor Rockville Central. Bovendien bleek uit onderzoek van de site dat 45 procent van de lezers ook Facebook-gebruiker is.

Het blijft desalniettemin een opmerkelijke stap. Het lijdt geen twijfel dat het bezoek aan nieuwssites in toenemende mate afkomstig is van diensten als Facebook en Twitter, maar het opheffen van je eigen nieuwssite is dan wel meteen weer heel drastisch – zeker als 55 procent van je ‘normale’ bezoekers blijkbaar geen Facebook-gebruiker is.

Rockville Central kan zich de overstap naar Facebook permitteren. Het is eerder een non-profit-initiatief dan een commerciële site. Voor sites die de reclame-inkomsten wel hard nodig hebben – bijvoorbeeld om medewerkers te kunnen betalen – lijkt een volledige overstap naar Facebook voorlopig geen haalbare kaart. Al stellen we het natuurlijk wel op prijs als je hieronder even op de ‘Like’-button klikt.