Nieuws

De mechanische keukenrobot

1 maart 2011 16:12

<p><strong>De R2B2 is een multifunctionele keukenrobot die geen elektriciteit verbruikt. Een inspirerende denkoefening.</strong></p><p></p>

De Duitse desingstudent Christoph Thetard kwam tot de vaststelling dat een doorsneekeuken gemiddeld 19 elektrische apparaten bevat. Voor zijn afstudeerproject aan de Bauhaus-universteit onderzocht hij een manier om dit aantal apparaten terug te dringen en zelfs te laten functioneren zonder elektriciteit te gebruiken.

De keukenrobot die hij ontwikkelde is een aparte unit met een mechanische aandrijving. Met behulp van een pedaal en een vliegwiel creëerde hij een blendermechanisme waarop je verschillende modules kan aansluiten, zoals dat ook bij een elektriche keukenrobot het geval is. Koffiebonen malen, groentjes snijden, soep mixen, het kan allemaal op een mechanische manier. Tien trappen op de pedaal levert een vermogen van 350w op, genoeg om deze machine één minuut te laten werken.

Aangezien het formaat van deze keukenunit bepaald wordt door de grootte van het vliegwiel, is de anachronistische alleskunner niet echt compact te noemen. Dit belette Thetard niet om deze 'kast' optimaal te benutten. Met veel zorg en een hoge afwerkingsgraad heeft hij dit prototype gerealiseerd.

De R2B2 is een inspirerend eindwerkproject, waarvan de naam enerzijds verwijst naar B2, een knipoog naar de keukendesigns van het bekende Bülthaup en anderzijds ook refereert aan R2-D2, de populaire Star Wars-robot.