Nieuws

Android-solarmobiel met Nederlandse zonnecel

14 februari 2011 15:47

<p><strong>De zonneceltechniek van de Amsterdamse start-up Intivation zit in een nieuwe Android-smartphone met solarpaneel.</strong></p>

Het Nederland bedrijf Intivation heeft een eigen zonneceltechniek die efficiƫnter oplaadt in gemiddelde weersomstandigheden. In dertig landen in Afrika, Latijns-Amerika en Aziƫ zijn sinds vorig jaar mobieltjes met Intivation-cellen te koop, sinds kort ook in India. In Europa zijn het nog vooral losse opladers met deze betere zonnecellen, maar daar kan nu verandering in komen.

Op het Mobile World Congress in Barcelona presenteert Intivation de nieuwe Android-smartphone Apollo van de Chinese fabrikant Umeox, met aan boord een grote zonnecel. Het toestel is vergeleken met andere solarmobieltjes een stuk dunner (14 mm). Hij heeft een 3,2 inch scherm. Bij kleinere Intivation-toestellen leverde een uur in het daglicht zeker 16 minuten spraaktijd op. Hoe dat bij het nieuwe model zit, is nog niet bekend, omdat de smartphone ook meer energie verbruikt. Het energieslurpende gps heeft de Apollo overigens nog niet aan boord.

De Apollo komt vanaf het tweede kwartaal in verschillende versies beschikbaar, waaronder een model met hsdpa. Hij heeft ook een cameraatje en een robuuste case. De prijs is volgens Intivation 'rond de 100 dollar'. Met dat prijskaartje kan dit een tweede toestel voor 'outdoor' zijn, ook geschikt voor wie in Nederland een hele dag buiten aan het sporten, fietsen of wandelen is en toch bereikbaar wil blijven.

Intivation zegt dat er ook interesse is van grote telefoonmerken als Nokia. Een van de redenen is dat Apple recent nog meerdere nieuwe patenten heeft geclaimd rond zonnecellen in mobiele apparaten als telefoons en tablets. Tot nu toe zijn er ruim 700 duizend solarmobieltjes met Intivations cellen verkocht wereldwijd.

Later dit jaar introduceert Intivation een nieuwe solarcel en chip waardoor de efficiency verdubbelt. Meer stroom uit de stralen dus.

Intivations nieuwe zonnecel (links) komt later dit jaar en gebruikt een verbeterd materiaal en is dunner