Nieuws

Driedimensionale platen

10 februari 2011 13:20

<p><strong>Ruben Thier gebruikt elpees om beelden bij muziek te creëren.</strong></p><p></p>

Forget-me-not gaat over de snelle ontwikkelingen in technologieën en standaarden. 'De grammofoonplaat werd ingehaald door de cd, die op zijn beurt werd ingehaald door de mp3 en ga zo maar door', zegt Design Academy graduate Ruben Thier. Zijn serie laat producten uit het verleden in een nieuwe functie zien. Overbodig gebleken platenspelers staan als een juweeltje op eigen benen, zodat je er van alle kanten naar kunt kijken. En ook erin, door het plexiglas, zodat je kunt zien hoe de techniek van toen haar werk doet. Toevallig had hij een prachtige grammofoon gemaakt door Dieter Rams voor handen.

Om het spektakel nog groter te maken, is ook buiten de kast hard gewerkt. Van elpees snijdt Thier vormen die als je ze uitklapt een driedimensionale voorstelling van een liedje geven. Terwijl je naar het eerste nummer van de lp van The Police luistert, zie je Roxanne's rode jurk aan de waslijn hangen. Dolly Parton zingt 'Nine to five' terwijl je auto's in de file naar downtown ziet kruipen.

'Als een curator van vergane technieken heb ik een serie producten opnieuw in de markt gezet. Met een deels andere functie weliswaar, zijn ze opnieuw bruikbaar.
De combinatie van beeld en geluid kwam niet eerder voor bij grammofoonspelers. Het is als een moderne speeldoos, gebaseerd op oude apparaten.'