Nieuws

Nachtwacht in gigapixelformaat

1 februari 2011 16:03

<p><strong>Rembrandts Nachtwacht en Van Goghs Slaapkamer zijn op extra hoge resolutie in te zoomen op een nieuwe kunstsite van Google.</strong></p>

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum werken samen met Google aan het nieuwe Google Art Project. Op deze speciale site zijn hoge-resolutie foto's van beroemde kunstwerken te zien. Elk van de zeventien deelnemende musea mocht een werk kiezen dat in gigapixelformaat is vastgelegd door Google. Voor het Rijks is dat natuurlijk de Nachtwacht geworden en voor het Van Gogh is dat Slaapkamer, oftewel The Bedroom. Je kunt extreem inzoomen, tot de barstjes in het doek zichtbaar zijn.

Per kunstwerk is er ook extra informatie, zoals een historische toelichting en filmpjes, beschikbaar. Ook veel andere werken uit de twee musea zijn in hoge resolutie beschikbaar op Google Art Project, maar in niet zo veel pixels als de twee topwerken.

Onder de andere musea op Google Art Project zijn het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum in New York, de Hermitage in Sint Petersburg, Uffizi in Florence, National Gallery en Tate Britain in Londen en het paleis van Versailles. Rembrandt en Van Gogh komen trouwens elk nog een keer voorbij in de Google-collectie. Het MoMa heeft Van Goghs Sterrennacht en de Hermitage heeft Rembrandts Verloren Zoon, beide ook in gigapixels.