Nieuws

Flexwerken in de zon

28 januari 2011 12:53

<p><strong>ZonSpots in de stad voorzien voorbijgangers van stroom en wifi. Even lekker buiten werken of snel je telefoon bijladen.</strong></p>

Eigenlijk zijn er weinig beperkingen om in de zomer lekker buiten te werken. Even in het park met je laptop gaat best, zeker sinds je via je mobiele telefoon of een dongel voor een internetverbinding kan zorgen. Blijft er - naast te veel zonlicht op je scherm - slechts één beperking over: de batterij van je laptop of smartphone.

Op zogenaamde ZonSpots kun je aan een tafel in de buitenlucht je laptop of smartphone even inpluggen. De stroom wordt opgewekt door zonnecellen en als extraatje zijn de ZonSpots ook voorzien van wifi. Beide kun je gratis gebruiken.

'Het doel van ZonSpot is om duurzame energie op een leuke manier onder de aandacht te brengen. Je ziet wel eens ergens een windmolen en weet dat er zonnecellen zijn, maar de zichbaarheid van duurzame projecten is vaak beperkt en staat ver van de mensen af', zegt Anne Janssens van ZonSpot. 'De ZonSpot is eigenlijk de nieuwe telefooncel.'

Voorbijgangers kunnen gratis van een ZonSpot gebruikmaken. Dat kan omdat bedrijven een ZonSpot kunnen sponsoren en bijvoorbeeld reclame voor hun duurzame projecten of producten kunnen tonen op het inlogscherm van de wifi.

Hoe groot de uitrol van de ZonSpot wordt, is nog niet duidelijk. Volgens Janssens spreken sommige partijen al over vijftig punten. De eerste moet er hopelijk al dit voorjaar zijn, op de Zuid-as vlak bij station WTC.

Het project wordt gesteund door Amsterdam Smart City, dat zo veel mogelijk energie wil besparen door gebruik te maken van slimme technologieën. Een van de andere projecten van Amsterdam Smart City is om de kantoren op de Zuid-as uit te rusten met 3 duizend zonnepanelen.