Nieuws

Blytes offline na problemen

27 januari 2011 12:48

<p><strong>De 16-jarige Van Elsloo heeft zijn sociale netwerk offline gehaald. De website was in strijd met privacywetgeving en makkelijk te hacken.</strong></p><p></p>

Nadat Blytes genoot van de nodige media-aandacht, kreeg de website er al snel tienduizend gebruikers bij. Dit in combinatie met een aantal Denial of Service-aanvallen draaide de servers al snel de nek om. Op de site staat nu: 'Een kleine groep gebruikers verknalt op die manier het plezier van alle anderen door het moeilijk/onmogelijk te maken de site te bereiken.'

Daarop koos Tim van Elsloo ervoor om Blytes helemaal offline te halen, totdat de site voldoet aan de privacywetgevingen en beter beveiligd is. Blytes voldeed niet aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Gebruikers kregen geen algemene voorwaarden voorgeschoteld.

'Je hebt algemene voorwaarden, dat valt onder het civielrecht. Die moeten ter hand worden gesteld. Dat kan ook elektronisch, maar je moet het gemakkelijk kunnen opslaan en uitprinten. Nu worden de algemene voorwaarden niet ter hand gesteld en ben je er ook niet aan gebonden', vertelt jurist en onderzoeker Jan-Jaap Oerlemans aan Webwereld. In deze voorwaarden moet ook duidelijk gemaakt worden hoe er wordt omgegaan met de privacygegevens van gebruikers.

Er was ook geen sprake van een SSL-beveiliging, waardoor vertrouwelijke informatie niet versleuteld werd verstuurd. Verder zat er geen limiet op het aantal inlogpogingen dat je kon doen, waardoor hackers constant pogingen konden ondernemen om iemands account binnen te dringen.