Nieuws

De bal die zuigt

14 december 2010 08:51

<p><strong>Dust Ball is een prachtig vormgegeven rollende robotstofzuiger die obstakels makkelijk overwint.</strong></p><p></p>

Roomba is de best verkochte robotstofzuiger maar mooi is hij niet. Bovendien heeft hij veel moeite kamers vol obstakels zoals kabels en drempels. Die van mij loopt nogal eens vast op de horizontale stoelpootdelen van mijn luie stoel. Roomba is vooral geschikt voor opgeruimde huishoudens.

Dave Hakkens ontwierp een robuuste maar prachtig vormgegeven robotstofzuiger voor publieke ruimtes. De Dust Ball rolt al stofzuigend over de grond en heeft dankzij de bal vorm weinig moeite met obstakels zoals drempels en kabels. Zoals alle robot stofzuigers gaat hij als de accu bijna leeg is automatisch terug naar zijn nestje om zich op te laden. De Dust Ball gaat dan gloeien. De Dust Ball beweegt zich voort via een ‘motorbal’ die zich in de kern van de stofzuiger bevindt en om twee assen beweegt. Als hij in de weg rolt dan geef je hem een zachte schop en hij gaat in een andere richting zuigen.

Ik vind hem prachtig en de balvorm is natuurlijk perfect om over een drempel of een kabel te gaan maar de balvorm werkt natuurlijk ook tegen zich zelf. Onder stoelen en lage tafeltjes zul je de Dust Ball niet vinden en hij zal nog meer moeite hebben dan een Roomba om in de hoeken of langs de muur te stofzuigen.