Nieuws

Scan(deer) je rechten

26 november 2010 08:57

<p><strong>Met 4th Amendment Wear kan je je rechten laten gelden. Althans, de tekst ervan komt tevoorschijn tijdens een full-bodyscan op de luchthaven. </strong></p><p></p>

De intrede van de full-bodyscanners op luchthavens doen vragen rijzen over het recht op privacy. Hoe vallen deze strengen controles immers te verzoenen met het 'verbod op onredelijk speurwerk en onredelijke inbeslagnames' zoals dat in het Vierde Amendement in de Amerikaanse Grondwet is verankerd? Precies. Hoe zit het met dat recht op privacy? Precies daaraan wil de 4th Amendment-kledinglijn aan herinneren.

De idee om het grondwetsartikel te gebruiken werd eerst toegepast op sokken. Toen de Amerikaanse luchthavenautoriteiten ook schoenen begonnen te scannen, konden de reizigers ten minste op hun kousenvoeten hun ongenoegen laten blijken.

Met de verscherping van de veiligheidsmaatregelen is ook de discussie over het grondwetsartikel verscherpt en hoe anders kan je de full-bodyscanners bekritiseren dan met het fameuze artikel op je t-shirt of onderbroek. Doordat het hele amendement in metaalhoudende inkt is geprint, komt het te voorschijn tijdens de scan. Een stil maar doeltreffend protest.