Nieuws

Skibril met gps

26 november 2010 11:07

<p><strong>Zeal Optics heeft een skibril met ingebouwde gps-ontvanger. Zo is het mogelijk om snelheid, hoogte en afdaalsnelheid af te lezen.</strong></p>

Skibrillen bieden heel wat mogelijkheden voor innovatie. Het formaat ervan laat, in tegenstelling tot gewone (zonne)brillen, meer ingebouwde elektronica toe. Op deze pagina's hadden we het eerder al over de skibril met ingebouwde hoofdtelefoon of de mogelijkheid om zelf een camera in te bouwen.

De Amerikaanse brillenfabrikant Zeal Optics heeft in samenwerking met Recon Instruments de Transcend ontwikkeld. Een skibril met ingebouwde gps-ontvanger. Niet dat het om navigatie gaat om het juiste traject te volgen op je skipiste, wèl om het analyseren van data zoals snelheid en actuele hoogte.

De Transcend-skibril is voorzien van een head-up display of zogeheten HUD: een systeem waarbij informatie die normaal op een intstrumentenpaneel moet worden afgelezen in het gezichtsveld zelf waarneembaar wordt. Terwijl je aan het skiën bent, kan je de snelheidsgegevens aflezen als was het op een ingebouwd dashboard. Je kan de Transcend bedienen met behulp van de drie knoppen op de zijkant en met behulp van een usb-connectie kan je de gevens inladen op je computer.

De Transcend is beschikbaar in twee uitvoeringen: SPX die 399 euro kost en de SPPX die 100 euro meer kost. Het verschil zit in de lens. In tegenstelling tot de SPX zal het vizier van de SPPX zich automatisch aanpassen aan de lichtcondities. De lens kan veranderen van lichtgeel tot donkerroze. De Transcend GPS-bril - zowel pc als Mac-compatibel - kreeg meteen na de introductie een prijs als beste sportaccessoire.