Nieuws

Wachtwoorden: onthouden of opslaan?

2 oktober 2010 21:27

<p><strong>Er zijn verschillende manieren om je wachtwoorden te onthouden en </strong><strong>er bestaan ook apps voor. Wat werkt het beste voor jou?</strong></p>&#13; <p></p>

Wachtwoorden zijn lastig. De eerste drie wachtwoorden kun je nog eenvoudig onthouden. Maar als je veel verschillende diensten gebruikt, moet je bijna wel anders gaan organiseren. Tijd voor wat 'wachtwoord-management' dus.

Een goed wachtwoord
Hoewel het misschien voor de hand ligt om niet hetzelfde, simpele wachtwoord voor elke website te gebruiken, doen de meeste mensen dat toch. Veel voorkomende wachtwoorden zijn bijvoorbeeld 'qwerty', '1234567890', of zelfs 'wachtwoord'. De meeste mensen blijven ook ingelogd op diensten, dus de meeste wachtwoorden zijn (theoretisch) te achterhalen via cookies.

Er zijn manieren om de sterkte van je wachtwoord te controleren. Een sterk wachtwoord heeft kleine en grote letters, een nummer en een bijzonder teken. Met de Microsoft Password Checker kun je zien hoe goed jouw wachtwoord is.

Ezelsbruggetjes
Er zijn ook andere manieren om je wachtwoorden beter te organiseren. Bijvoorbeeld door de medeklinkers van je favoriete minderjarige zanger te gebruiken. Dan maak je van 'Justin Bieber - Baby' bijvoorbeeld: 'JstnBbrBb'. Dit zorg ervoor dat de wachtwoorden in ieder geval minder snel met brute force dictionary attack kunnen worden gekraakt, omdat het woord niet echt bestaat. Een andere oplossing is om de twee eerste letters van de dienst voor je wachtwoord te zetten.

Het is in ieder geval belangrijk om een onderscheid te maken tussen belangrijke websites, en minder belangrijke websites. Vooral als je besluit om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere sites.

Apps
'There is an app for that', zei een wijze man ooit eens, ook als je wachtwoorden wilt opslaan.

Windows: Er zijn verschillende applicaties die je kunt gebruiken. RoboForm, LastPass en de veelgeprezen open-source KeePass.

Mac: Op de Macintosh zijn er ook veel verschillende opties. Zo kun je kiezen uit 1Password, Yojimbo en KeePass en Lastpass werken ook op de Mac.

Vanuit browser: Je kunt er ook voor kiezen om een plugin-in te gebruiken van je browser - een Firefox of Google Chrome plug-in bijvoorbeeld.

Met Callpod Keeper kun je alle wachtwoorden van je mobiele telefoons en andere computers (Windows en Mac) op een plek bewaren. Deze service kost wel 15 dollar.

Hoe beheer jij je wachtwoorden-management het liefste? Uit je hoofd, of laat je een programma alles regelen...?