Nieuws

Tienduizenden Franse filesharers gewaarschuwd

23 september 2010 09:00

<p><strong>De Franse entertainmentindustrie is deze week begonnen met het sturen van waarschuwingen naar tienduizenden filesharers.</strong></p>

Sinds deze week is de Franse entertainmentindustrie van start gegaan met het gebruikmaken van de omstreden Hadopi-wet om uploaders aan te pakken. Wie drie keer wordt gewaarschuwd wegens filesharen kan van internet worden afgesloten.

Auteursrechthebbenden sturen nu al tienduizenden ip-adressen van vermeende inbreukmakers naar Franse providers. Het aantal loopt volgens Torrentfreak op tot een miljoen ip-nummers over enkele weken.

De providers moeten vervolgens de identiteit van de personen achter de ip-adressen overdragen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze 1500 euro boete per ip-adres. Na drie meldingen moet een rechter bepalen wat de straf voor de filesharer moet zijn. Dat kan een boete of afsluiting van internet zijn.

De anti-piraterijclub Trident Media Guard voert het monitoren van illegale uploaders uit. Het bedrijf vervuilt tegelijk ook Bittorrent en andere netwerken met nepbestanden. De rechthebbenden hebben aangegeven rustig te starten met het rapporteren van ip-adressen: 10.000 per dag. Dat aantal loopt uiteindelijk op naar 150 duizend ip-adressen per dag.

Franse providers moeten binnen een week de namen, postadressen, e-mailadressen en telefoonnummers die bij die ip-nummers horen doorgeven. De eerste afsluitingen van filesharers volgen waarschijnlijk over enkele maanden.