Nieuws

Vakantiehuis met acht nissen

5 juli 2010 11:09

<p><strong>Zoek je een vakantiehuis met stijl? Ira Koers maakte een huisje met nissen in plaats van kamers.</strong><br /></p>

De gemiddelde recreatiewoning lijkt gemaakt door een architect die met zijn hoofd zelf op vakantie was. Gras rondom, rode baksteen en schuin dak met pannen. Ruim boven de middelmatigheid steekt het Merry-go-round huisje op vakantiepark Lanka bij het Drentse dorp Ruinen uit. Het project is niet het nieuwste, maar zo voor de vakantie met goede temperaturen in eigen land wel het melden waard.

In het vakantiehuisje zijn slapen, koken, lezen, wassen en eten van elkaar gescheiden en vervolgens met de ruggen tegen elkaar geplaatst. De traditionele kamertjes zijn vervangen door acht aaneengeschakelde open nissen waarbij wanden, kleur, licht, materiaal, doorzicht, uitzicht en meubilair in één groot vast interieur zijn samengebracht. Die nissen worden onderling verbonden door een rondom lopende gang, vandaar de naam Merry-go-round. Zo wordt de woning naar buiten gekeerd, waar het op vakantie tenslotte allemaal gebeurt. Het huisje meet 58 vierkante meter en kostte 1 ton om te bouwen.

Ira Koers
studeerde in 1995 af aan de Rietveld Academie. De stichting ArtHouses steekt achter de totstandkoming van de vakantiewoning. Naast de Merry-go-round zijn er ook overnachtingsplekken ontwikkeld met kunstenaars William Speakman, Teun Hocks, Jose Vostermans, Wouter Dijk en Jaap Bakker.